Takip Et
  • 7 Mart 2022, Pazartesi

Çocuklarla Kaliteli Vakit Geçirmek

Çocuğun, anne babası ile kaliteli vakit geçirmesi demek; saatlerce çocukla birlikte vakit geçirmek değil, geçirilen her saniyenin dolu dolu olması, birlikte eğlenmek ve çocuğun zihinsel, fiziksel, duygusal ve sosyal gelişimine katkı sağlamak demektir. Bu yüzden de; anne ve babalar gerek iş hayatı gerekse ev hayatı ne kadar yoğun olursa olsun çocuğuna vakit ayırmayı ihmal etmemelidir. Çünkü çocuğa ayrılan her dakika, onun dünyayı deneyimlemesine ve anlamlandırmasına yardımcı olur.

Çocuk gelişimi üzerine yapılan araştırmalar, okul öncesi dönemde anne-baba ile geçirilen kaliteli vaktin; çocuğun beyin ve duygusal gelişimi üzerinde olumlu etkilerini ortaya koyuyor. Anne, baba veya bakım veren yetişkin ile kaliteli vakit geçirmek çocuğun; benlik algısını güçlendirir, yetişkin ile güvenli bir bağ kurmasını sağlar, kendine olan güvenini geliştirir.

Çocuğunuzun gözlerinin içine bakarak onu gerçekten dikkatle dinlediğiniz tek bir dakika, onu dinlermiş gibi yaptığınız 10 dakikadan çok daha kıymetlidir. Çocuğunuzla 5-10 dakika sohbet etmek, ona nasıl olduğunu ve gününün nasıl geçtiğini sormak aranızdaki iletişimin ve bağın kuvvetlenmesi açısından büyük bir fark yaratır. Sohbet ederken çocuğunuza kendinizi anlatabilir ve ona sorular sorabilirsiniz. Yemek saatleri bunun için uygun zamanlar olabilir. Bu nedenle günün en az bir öğününü birlikte yemeniz iyi olacaktır

Çocuğunuzu yaptığınız minik işlere dahil etmeniz, birlikte geçirdiğiniz kaliteli vakit içerisinde ona yeni bir şey öğretip küçük yaştan sorumluluk almasını sağlayabilir. Çocuklar genellikle bu tarz etkinlikleri çok eğlenceli bulur ve yetişkinlerin yaptıkları işlere yardım edince özgüvenleri yükselir.

Çocukla kaliteli vakit geçirmek demek, bedenen ve ruhen çocuğun yanında olmak demektir. Çocuk annesi ve babasının onunla kaliteli vakit geçirdiğini görür ve hissederse mutlu olur, değer verildiği için özgüveni gelişir, aynı şekilde insanlara karşı da güvenli bir bakış açısı geliştirir, onları değerli birer varlık olarak görür ve insanlarla olan ilişkilerinde güven konusunda sorun yaşamaz. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.