Takip Et
  • 4 Nisan 2022, Pazartesi

Çocuk ve Kaygı

Kaygı, bireyin, kendini güvende hissetmemesi, huzursuz hissetmesi veya iç sıkıntı hali, hoş olmayan bir duygu durumu ve gelebilecek muhtemel tehlikelere karşı gösterilen tepki olarak tanımlanabilir. Korku, herkesin tehlikeli kabul ettiği bir duruma karşı yaşandığı halde, kaygı kişinin kendisinin ürettiği bir duygudur.

Çocuklar çok çeşitli nedenlerle ilgili kaygı duyabilirler. Çocuğunuzun kaygısına cevap verme şekliniz, kaygısıyla baş etmeyi nasıl öğrendiği konusunda önemli bir fark yaratacaktır. Peki kaygılı çocuğa nasıl davranmak gerekir? İşte nasıl davranmanız gerektiğiyle ilgili birkaç öneri şu şekilde sıralanabilir:

Kaygısına saygı gösterin, kaygısını ne çok büyütün ne de küçümsemeyin. Aşırı tepki vermeyin. Kaygılı olduğunda çocuğa aşırı ilgi gösterilmesi kaygıyı pekiştirebilir. Aşırı korumacı davranmayın, korktuğu şeyden kaçmasına izin vermeyin.

Çocuğunuzun kaygısıyla baş etmesi için onu tanıması gerekir. Tanıması için de kaygısıyla ilgili konuşması gerekir. Bu yüzden kaygısıyla ilgili çocuğunuzla konuşmanız onu rahatlatacaktır. Bu konuşmayı yaparken çocuğunuzun duygularını mutlaka doğrulayın. Evet şu anda gergin hissediyor gibisin veya şu anda endişeli gibisin gibi cümleler söyleyerek doğrulayın. Kaygılandığı durumla ilgili konuşurken kendi ürettiği bir kaygı durumu varsa bunun gerçek olmadığı ile ilgili somut kanıtlar göstermeniz de iyi olacaktır.

Çocuğunuz yaptığı bir ödev ya da çalışmayla ilgili kaygı duyuyorsa bunu farkettiğinizde onu cesaretlendirecek çok iyi, aferin , çok güzel gibi kelimeler söylemeniz de rahatlamasını sağlayacaktır.

Çocuğunuzun küçük adımlarla kaygı duyduğu olayla ilgili yüzleşmesini sağlamanız da küçük ama etkili bir yöntem olacaktır. Böylece kaygılandığı durumla ilgili birden bire yüzleşmemiz olacak ve yavaş yavaş kaygısını yenecektir.

Çocukların yeni bir ortama girerken, okula başlarken, anne ya da babasından zorunlu olarak ayrılırken veya yeni bir davranış öğrenirken kaygılanması normaldir. Bütün çabalarınıza rağmen eğer hala kaygı durumu devam ediyorsa bir uzmana başvurmanız yararlı olacaktır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.