Takip Et
  • 21 Ağustos 2023, Pazartesi

ÇOCUĞUNUZUN KİMSEYLE KIYASLAMAYIN

Her çocuğun istekleri, ihtiyaçları, özellikleri farklıdır. Bunlar farklı olduğu için çocukların gelişim hızları, başarıları da farklıdır. Her çocuk gelişiminde aynı ilerlemeyi kaydedemeyebilir, aynı başarıyı gösteremeyebilir. Ama bu demek değildir ki çocuk geri kaldı. Anneler ve babalar çocuklarını diğer çocuklarla kıyasladıklarında olumsuz bir farklılık gördüğünde eyvah çocuğum geri kaldı gibi bir endişeye kapılırlar. Bu aslında yersiz bir endişedir.

Her çocuk tek ve biriciktir. Bu nedenle her çocuğun eğitimi, gelişimi, ilerlemesi de birbirinden farklı olacaktır. Çocuğunuzu başka çocuklarla kıyaslamak çocuğunuz için yararlı olmaz aksine bu durum çocuğunuzu üzebilir. Çocuk, annem ve babam beni beğenmiyor, beğenmediği için de sevmiyor şeklinde bir algıya kapılabilir. Sizinle inatlaşabilir, hırçınlaşabilir. Çocuğunuzun ne kadar ilerlediğini görebilmek için onun zaman içindeki gelişimini takip etmeniz daha doğru olacaktır.

Aslında insan, her zaman kendi ile yarış halinde olmalıdır. Yani her gün kendini diğer günlerindeki haliyle kıyaslamalıdır. Bugün dünden farklı ne öğrendim, bugün kendime ne kattım diye düşünmelidir. Çocuğunuzu eğitirken de böyle düşünmelisiniz. Bazı çocuklar günden güne gelişim gösterirken bazıları aylar içinde gelişim gösterirler. Bunun farkına vararak çocuğunuzun gelişimini takip etmelisiniz. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.