Takip Et
  • 14 Kasım 2022, Pazartesi

Çocuğunuz Ağladığında Ne Yapmalısınız?

Çocuklar genellikle istedikleri olmadığında sinirlenirler, kızarlar, ağlarlar. Bu ağlamalar bazen kriz şeklinde dakikalarca bile sürebilir. Ağlamanın nedeni genellikle çocuğun istediğinin olmamasıdır. Bu durum çoğu anne ve babanın başına gelir. Bazen çok kalabalık bir yerde bazen misafirlikte bazen de evde böyle durumlar yaşanabilir. Malum çocuğunuzun her istediğini yapamazsınız. Zaten yapmamanız da gerekir. Peki bu durumda ne yapmalıyız?

Herşeyden önce sakin kalmalıyız? Eyvah etrafa rezil olduk, ne yapacağız diye telaşa kapılıp ani ve sert tepkiler vermemeliyiz ya da çocuğun isteğini hemen yerine getirmemeliyiz. Eğer yerine getirirsek daha sonrasında çocuğunuz bunu tekrar edecektir ve bunu alışkanlık haline getirecektir. Bunu alışkanlık haline getirdiğinde de çocuğunuz bunu kendisi için kullanacak ve sizi o yönlendirmek isteyecektir. Sakin bir şekilde isteğini neden yerine getiremeyeceğinizi çocuğunuza anlatmalısınız. Ağlamaya devam etse de pes etmemelisiniz. Sakinleşmesini bekleyebilirsiniz, ona sarılarak, gözlerinin içine bakarak durumu anlatmalısınız. Onu anladığınızı çocuğunuza hissettirmelisiniz. Duygu durumunu anladığınızı çocuğunuz hissetmeli. Böylece sakinleşecektir. Daha sonrasında dikkatini başka bir yöne çekerek, onunla sevdiği bir konu hakkında sohbet ederek daha çok rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Bu gibi durumlarda sizin çocuğunuzu doğru yönlendirmeniz ona iyi bir rehber olmanızı sağlayacaktır.

Çocuklar özellikle okul öncesi dönemde ben merkezci davranışlar gösterirler. Çevresindeki insanlardan daha çok kendilerini düşünebilirler. Bu nedenle istedikleri olmadığında tepki göstermeleri, ağlamaları, kızmaları, küsmeleri gayet normaldir. Sizin de bunları bilerek doğru yönlendirmeler yapmanız çocuğunuzun sağlıklı bir kişilik gelişimine sahip olması açısından gerekli ve önemlidir 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.