Takip Et
  • 18 Aralık 2023, Pazartesi

Ailede Annenin ve Babanın Rolü

Annelerin ve babaların çocuk gelişiminde farklı işlevleri ve rolleri bulunmaktadır ve bunların birbirine göre üstünlüğü yoktur. Tam tersine birbirini tamamlayıcı işlevleri ve rolleri vardır.

“Babaya bağlanma”, duyarlılık özelliğiyle ilişkilidir. Genelde çocuk anne ile beraber olabilir ama babanın çocuğuyla vakit geçirirken, oyun oynarken, çocuğunu dinlerken gösterdiği duyarlılık bağlanmanın seviyesini etkilemektedir.

Babadan aradığı /istediği duyarlılığı, ilgiyi bulamayınca; çocuk her seferinde anneye yönelmektedir. Bazen anneler “babaya gitmek istemiyor, anneyi istiyor” veya babalar “beni istemiyor, anneyi istiyor” yanında demektedirler. Bu nedenle babaların da çocuklarıyla etkileşimlerinde daha duyarlı ve ilgili olmaları gerekmektedir.

Çocuk işte, anlamaz ki deyip geçmeyin! Onlar annelerinden ve babalarından gelen pek çok uyarana duyarlıdır ve ilgilidir. Onunla iletişimdeyken, onun yanında tam anlamıyla olup-olmadığınızı, dikkatinizi tam olarak ona verip-vermediğinizi hissederler ve aslında çok dikkatlidirler. Onları dinlerken, oyun oynarken içtenlikle ve tüm dikkatinizle “şu an da burada ve seninleyim” duygusunu mutlaka vermelisiniz. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.