Takip Et
  • 19 Şubat 2024, Pazartesi

Çocukların Yanında Konuşulanlar

Çocukların yanında normal bir ses tonuyla hararetli konuşmalar yapmak, tartışıp tatlıya bağlamak çocuk için çözüme yönelik iyi bir deneyim ve örnek olabilir.

Fakat küfür ve hakaret içeren, anne babanın sürekli birbirini suçladığı kavgalara şahit olmak tabi ki çocuğu olumsuz etkileyecektir.

Çocuklar iletişim becerilerini de diğer tüm konular gibi ebeveynlerinden öğrenirler, onları kendilerine örnek alırlar. Çocuğunuz hem sizinle hem de çevresindekilerle nasıl konuşsun, tartışsın ve sorunlarını nasıl çözsün istiyorsanız onun yanında da o şekilde davranarak model olmalısınız. Henüz söylenenleri anlamadığını düşündüğünüz bir yaşta bile ortamda olumsuz birşey olduğunu sezerler ve stres seviyeleri yükselebilir, hatta anne karnında bile bebekler annenin stres seviyesinin yükseldiğini fark ederler ve bu durumdan olumsuz etkilenirler.

Yukarıda anlatılanları uygulamak bazen zor olabilir evet ama yaşadıkları yuva çocukların temel güven duygusunun ilk geliştiği yerdir. Evde güven dolu ve huzurlu bir ortam olması ebeveynlerine ve yetişkinlik döneminde diğer kişilere olan güvenin, olumlu kişilik özellikleri oluşması için kritiktir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.