Takip Et
  • 25 Aralık 2023, Pazartesi

Çocuklara Aynı Kitabı Tekrar Okumak

Çocuklar bazen aynı kitabı defalarca okunmasını isteyebilir. Çocuklara yapılan kitap okuma tekrarları birçok ebeveynin tereddütüne sebep olabiliyor. Çocuğa sunulan kitap çeşitliliği dil açısından çok önemli katkılar  sağlamaktadır. Ayrıca bir kitabın aralıklı zamanlarda tekrar tekrar okunması da, farklı okuma tekrarları ile,  tüm ayrıntılara dikkatini çekebileceğiniz için, çocuğun dil ve erken okuryazarlık becerileri açısından, yeteneğini,  deneyimini artırabilmekte hatta ustalaştırabilmektedir.Çocuğa yeni tanıştığı bir kitabı aynı hafta içinde birkaç defa okumak sizin de tercihiniz olmalıdır.

Aynı kitabı tekrar tekrar okuyarak;her okuduğunuzda farklı ifadeler ekleyebilirsiniz.

Bazen resimleri hakkında yorumlar yapabilirsiniz.Bazen farklı sözcükler tanımlayabilirsiniz. Çocuğ̆un bu konudaki düşünceleri hakkında konuşabilirsiniz. Gelişimine uygun sorular  sorabilirsiniz. Kitaptaki yazıyı ve çevresel yazıları işaretleri gösterebilirsiniz.

Yaşamla ilgili tecrübeleri hakkında sohbet edebilirsiniz daha önce gördüğü yaşadığı bir durumla ilişkilendirebilirsiniz. Böylece paylaşımlı kitap okuma teknikleriyle, ilgili kitabı birden fazla paylaşımlı okuyarak çocuğun kitabı daha iyi anlayabilmesi için iyi bir deneyim, fırsat sunmuş olursunuz. Tekrarlı kitap okumalarla  yine sözcük dağarcığı, dil becerileri, okuduğunu anlama, yazı farkındalığı vb. erken okuryazarlık becerileri de daha iyi desteklenmiş olacaktır. Bu arada o her zaman sizin sesinizdeki jestlerinizdeki  istekliliği, eğlenceli olduğunuzu ya da olmadığınızı, anlayabilecek yetenektedir.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.