Takip Et
  • 15 Ocak 2024, Pazartesi

Ebeveynlikte Önemli Noktalar

Ebeveynlikte dengeli, tutarlı olmak önemlidir. Bunun için ebeveynlikte şu üç davranıştan sakınmak gerekiyor.

1. Baskı: Çocuklarına karşı baskı yapmak, öğrenme süreçlerine olumsuz etki edebilir. Onlara zaman tanıyın ve kendi hızlarında ilerlemelerine destek olun. Hata yapıp tecrübelerinden ders çıkarmalarına izin verin. Çocuklardan mükemmel olmalarını,hiç hata yapmamalarını beklemek yanlış olur. Çünkü onlar birçok şeyi bilmiyorlar, dünyayı yeni keşfediyorlar, hayatı yeni öğreniyorlar.

2. Aşırı Hoşgörü ve İlgisizlik: Herşeyin fazlası zararlıdır. Aşırı hoşgörü de çocuklar için zararlıdır ve çocukların sınırlarını anlamalarını zorlaştırabilir. İlgisizlik ise onların duygusal gelişimine zarar verebilir. İlgisiz ebeveynlere sahip çocuklar kendilerini değersiz hissederler ve bu hayat boyu devam edebilir. Dengeli bir yaklaşım bulmaya çalışın.

3. Çocuğu Kınamak, Ayıplamak ve Utandırmak: Negatif geri bildirimler çocukların öz saygısını etkileyebilir. Özellikle toplum içinde azarlanan, utandırılan çocukların kendilerine olan güvenleri çok olumsuz bir şekilde etkilenir. Hatalarıyla başa çıkma konusunda destekleyici olun, onları cesaretlendirin ve güvenlerini pekiştirin.

Ebeveynlikte bu hatalardan kaçınmak, sevgi dolu bir ortamda çocukların sağlıklı gelişimine katkıda bulunabilir.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.