Takip Et
  • 13 Şubat 2023, Pazartesi

ÇOCUKLARA DEPREMİ NASIL ANLATMALIYIZ?

Yaşadığımız deprem felaketi dolayısıyla Ülkemize, Vatandaşlarımıza, Devletimize çok büyük geçmiş olsun. ALLAH'ım ölenlere rahmet eylesin, yaralılara ve kalanlara şifa ve dayanma gücü versin. Hepimiz depremlere karşı önlem almak zorundayız. Bunun için oturduğumuz evlerin, yaşadığımız binaların sağlam olması gerekir. Oturduğumuz evin, yaşadığımız binaların sağlam olup olmadığını mutlaka kontrol ettirelim. Sağlam değilse yapılması gerekenler neyse mutlaka yaptıralım.

Herşeyden önce çocukların güvenliği ve sağlıklı olmaları gelir. Bunu asla unutmamalıyız. Deprem anında çocuklarımıza nasıl davranmaları gerektiğini mutlaka anlatmalıyız. Öncelikle evinizde içinde su, paketli yiyecekler, düdük, fener, pil, kıyafet ve bir miktar para bulunan bir deprem çantası hazırlayınız. Çocuğunuza deprem sırasında evde koşuşturmamasını, evde koltuğun, yatağın ya da duvara sabitlenmiş sağlam bir mobilyanın yanına çökmesini ve kapanmasını söyleyiniz ve uygulamalı olarak gösteriniz.

Çocuklar erken yaşlardan itibaren yaşadıkları ülkede neler olduğunu merak ederler ve öğrenmek isterler. Yetişkinler özellikle küçük çocuklarına deprem gibi korkutucu bir konuyu gündeme getirmek konusunda tereddütlü davranabilirler ancak ne olursa olsun kaçınmak yerine çocuklarla deprem konuşmaları yapmak önemlidir. Çocuklara verilen bilgilerin çocukların yaşına uygun olması önemlidir. Eğer çocuklar deprem öncesi çok fazla bilgi edinirlerse bu onlarda bunalmaya yol açabilir ya da tersine çocuklar deprem sonrasında gerçeklerden fazla arındırılırsa bu sefer de hayal kırıklığına uğrayabilirler.

Bir depremden sonra yetişkin olarak sizlerin nasıl tepki verdiği önemlidir. Kendi tepkilerinizin çocuğunuzu etkileyeceğini bilin. Sizlerin tepkisi çocukların olayla ilgili algısını büyük ölçüde etkileyecektir. Çocuklara karşı dürüst olun. Depremden dolayı yaşadığınız korkuları ve kaygıları çocuğunuzun anlayabileceği şekilde paylaşın. Çocukları etkin biçimde dinleyin. Çocukların duygularını kelimelerle, resimlerle, sanatla ifade etmesine teşvik edin. Çocuklarınızın toplumsal iyileşme sürecinin bir parçası olmasına izin verin. İyileşmeye katkıda bulunmak, çocukların gelecekte benzer durumları atlatmalarına ve dayanıklılıklarını geliştirmelerine yardımcı olacaktır. Çocuğunuzla yardım kampanyalarına katılın, yardım için gerekli malzemeleri yetkili yerlere birlikte götürün. Çocukların normale dönmesi biraz zaman alabilir. Bu noktada mutlaka sabırlı davranın. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.