Takip Et
  • 5 Aralık 2022, Pazartesi

ÇOCUKLARIN HAYAL KURMASINA FIRSAT VERELİM

Hayal kurmak çocuğun gelişiminde büyük bir rol oynar ve aslında bütün insanların doğasında vardır. Hayal gücü gelişmiş olan çocuklar, insanlar zorlukları daha kolay aşarlar. Hayal kurabilen çocukların yaratıcı düşünme becerileri ve merak duygusu gelişir, ilerde karşılaşabilecekleri problemlere daha rahat çözüm üretebilirler. Bu nedenle çocukların hayal gücü gelişimi ebeveynler tarafından da desteklenmelidir.

Çocuklarda hayal gücü gelişimi ve oyun paralel ilerler. 2 yaşa kadar hareket odaklı oyunlar çocuğun hayatına hakimken 2 yaştan itibaren zihinsel ve dil gelişiminin belirli bir olgunluğa gelmesi ile birlikte hayali (sembolik) oyunlar başlar. 2-3 yaşta sıklıkla ilk görülen sembolik oyunlar günlük hayat ritüellerinin taklidi ile başlar. Bu taklitler anne-babayı taklit, oyuncak bebeğe mama yedirme, telefonla konuşuyormuş gibi yapmak olabilir. Günümüzün en büyük eksikliği aslında çocukların hayal kuramamasıdır. Çocuklara günümüzde herşey hazır sunuluyor, hayal kurmalarına fırsat ve zaman verilmiyor, oradan oraya çocuklar yetiştirilmeye çalışılıyor. Çocukların hayallerini eleştirmek ebeveynlerine duygu-düşüncelerini açmaktan kaçınmalarına yol açabilir. Hayal kurmak eleştirilmesi değil geliştirilmesi gereken bir durumdur.

Peki, anneler ve babalar hayal gücü gelişimine nasıl katkıda bulunabilir?

-Çocuğunuzu yönlendirmek yerine onun sizi yönlendirmesine izin verin

-Farklı malzemeler kullanarak çocuğunuzla oyun kurabilirsiniz ve oyuncak yapabilirsiniz. (konserve kutusu, tuvalet kağıdı rulosu vs..)

-Çocuğunuza çeşitli fonksiyonları olan oyuncaklar alabilirsiniz.

-Çocuğunuzun çizdiği resimlerle hikaye oluşturabilirsiniz.

-Çocuğunuzun doğa ile yakından tanışmasına fırsat verebilirsiniz.

--Birlikte yemek yapma gibi aktiviteler ile çocuğunuzun hayal gücünün gelişimini destekleyebilirsiniz.

Bu dönemlerde hayali arkadaşlar da sıklıkla görülür. Hayali arkadaşlar genellikle sosyalleşme ihtiyacı sonucu oluşur ve çocuk hayali arkadaşı ile birlikte gerçek hayattaki zorlukları/arkadaşlık kurma zorluklarını yönetebildikleri, duygusal ihtiyaçlarını karşılayabildikleri bir alan yaratır. Oyunlarını hayali arkadaşlar ile zenginleştirirler ve bu normaldir. Çocuğun anaokuluna başlaması ile birlikte genellikle kaybolur.

Peki hayali arkadaş ne zaman bir sorun olur?

- Annelerin ve babaların çocukların oyunlarını ve söylemlerini takip etmeleri gerekir. Çocuk hayal ve gerçeği karıştırmaya başladığında,

-Çocuğun hayali arkadaşları çocuğun dış dünya ile bağ kurmasını ve sorumluluklarını engellediğinde,

-Gerçek hayattan zevk almasını engellediğinde ve çocuk yalnızlaşmaya başladığında bir uzmandan yardım alınmalıdır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.