Takip Et
  • 19 Haziran 2023, Pazartesi

KARNE HERŞEY DEĞİLDİR

Bir eğitim-öğretim yılının daha sonuna geldik. Çocuklarımız üç aylık bir tatile giriyorlar. Tatilde neler yapabiliriz? Tatilde herşeyden önce dinlenmelerini sağlamalıyız. Karneleri nasıl olursa olsun dinlenmeliler. Daha sonra derslerinde eksikleri varsa çalışarak tamamlayabilirler. Tatilde sosyalleşebilecekleri ortamlar yaratmalısınız. Arkadaş buluşmaları, ailecek etkinlikler, ziyaretler ve geziler yapabilirsiniz. Tatilde tabii ki kitaplardan da uzak kalmamalılar.

Çocuklarımızı diğer çocuklarla not, başarı konusunda kıyaslamamalıyız. Çalışsa da çalışmasa da, başarsa da başaramasa da onlar sizin çocuklarınız. Lütfen çocuklarınıza kızarak, bağırarak, cezalar vererek, onları diğerleriyle kıyaslayarak tepki vermemelisiniz. Yaz tatili süresince bol bol kitap okumaları, eksiklerini tamamlamaları için onları desteklemelisiniz. Çocuklarınıza kızmak, şiddetle yaklaşmak yerine, derslerinde niçin başarısız olduğunu araştırmalı ve bunları düzeltmesi için onlara şevk vermelisiniz. Yapıcı davranmalısınız. Şayet çocuklarınıza her şeyin karne olduğu imajını verirseniz çocuk, kendisini büyük bir baskı altında hisseder. Kendisine olan güveni azalır. Sinirlenip hırçınlaşabilir.

Bir kere her çocuğun özellikleri, yetenekleri, başarıları, kişisel gelişim hikayesi farklı farklıdır. Karne, belge bunun için sadece bir araçtır. Önemli olan, çocuğunuzun yıl boyu uğraşları, performansı, azmi, inancı, hedefleridir. Çocuğunuzun bir yıl içinde kattettiği yola bakmalısınız. Karne, çocuğun bütün hayatını özetleyen ve çocuğun bütün özelliklerini gösteren bir araç değildir. Çocuklarımızın karneleri üzerinden olumlu ya da olumsuz çok fazla düşünce belirtmemelisiniz.

Çocuğunuzun ilgi ve yeteneklerinim farkına vararak tatilde eksiklerini tamamlamalarını sağlamalısınız. Hem tatil yaparak hem kitaplara sarılmalarını sağlayarak tatillerini geçirmelisiniz. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.