Takip Et
  • 17 Temmuz 2023, Pazartesi

SÖZLERİNİZ ÖNEMLİDİR

Konuşurken seçtiğimiz kelimeler bir insanı yükseltebilir de yıkabilir de. Dilimize dikkat etmek ve onu pozitifliği umudu, nezaketi ve anlayışı yaymak için kullanmak esastır. Çocuğumuzla konuşurken de buna dikkat etmek ve çocuğumuza da kelimeleri ile olumlu etki yaratabileceğini öğretmek gerekir.

Konuşmadan önce düşünmek her zaman önemlidir. Bu hem zor hem de hayati bir yetenektir. Kelimelerimiz düşündüğümüzden daha önemlidir ve güçlüdür. İyi niyetle söylemiş olsanız bile söylediğiniz her sözün geri dönüşü size ve karşınızdaki insana güzel olmayabilir. Karşılıklı iletişimde sıradan gibi gözüken bazı sorular, sözcükler, cümleler dilimizden çıkmadan önce zihnimizden geçmelidir. Karşınızdaki kişinin, söyledikleriniz ile ilgili travması, üzüntüsü olabilir. Bilemeyebilirsiniz evet ama işte tam da bu yüzden bilmediğiniz için sormamalısınız, söylememelisiniz aslında. Empati evet empati yapmak gerekir. Kendinizi karşınızdaki insanın yerine koymalısınız. Çocuğunuzu eğitirken de empati kavramına önem vermelisiniz. Çocuğunuza empati ile ilgili kitaplar okuyabilir, hikayeler anlatabilir, filmler izletebilir, birlikte drama çalışmaları yapabilirsiniz.

Çocuklarla iletişimde de empatiye önem vermek, nerede, ne zaman, nasıl ve neler konuşabileceğini çocuklara öğretmek gerekir. Bu konuda biz de doğru birer örnek olarak davranışlarımızla bunları desteklemeliyiz. Çocuklar bazen nerede, nasıl, ne zaman, neler konuşabileceğini bilemez. Böyle bir durumda çocukta hata bulmak yerine kendimizde hata aramalıyız. Ben nerede hatalı davranmış olabilirim diye düşünmeliyiz. Çocuğa kızıp bağırmamalı ona doğru davranışı somutlaştırarak anlatmalıyız. Kelimeler görünmez değildir, kelimeler hayatımızı ve çocuğunuzun hayatını şekillendirir. Çocuklar dünyayı yeni keşfettikleri için birçok davranışı da sizin aracılığınızla öğrenirler. Sözlerin gücünü hafife almayalım, dikkat edelim. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.