Takip Et
  • 3 Ekim 2022, Pazartesi

ÇOCUKLARA ÖNCELİKLİ OLARAK ÖĞRETMEMİZ GEREKENLER

Çocuklara, akademik bilgiden önce ögretmemiz gereken davranışlar vardır. Bunlar yardımlaşma, saygı gösterme, arkadaşlarını ve insanları sevme, merhamet duygusuna sahip olma, şefkat gösterme olarak sıralanabilir. Akademik bilgi de gereklidir ama önce güzel, ahlaklı, kabul davranışlara ve alışkanlıklara sahip olmak gerekir. Hayattaki öncelikli amacımız saygılı, ahlaklı, iyi bir insan olmak olmalıdır.

Çok başarılı, çalışkan, iyi bir mesleğe sahip biri olabilirsiniz ama davranışlarınız saygısızca ve kaba ise ise sahip olduğunuz mesleğin ve eğitimin çok da bir önemi kalmaz. Çocukların empati ve şefkat gösterme kapasiteleri vardır. Çocuklar yardım etmeyi severler. Evde, okulda, sokakta yardım edebilecekleri fırsatları kaçırmayın. Sonrasında nasıl duygular hissettiğiyle ilgili konuşun, onu takdir edin.

Günlük hayatta bu kapasitelerini kullanmalarını sağlamanız yerinde olacaktır. Örneğin çocuğunuz bir başka çocuğa zarar verecek bir şey yaparsa ona hemen kızmak, azarlamak yerine diğer çocuğun nasıl hissettiğini anlamasına yardımcı olun, daha da önemlisi zarar gören çocuğun kendini daha iyi hissetmesi için neler yapabileceğini düşünmesini isteyin. Çocuklar bizim beklediğimizden daha iyi ve farklı çözümler üretebilirler.

Başkalarına yardım edebilecekleri fırsatlar yaratın. Desteğinizi arttırıp eleştirinizi azaltın. Her çocuk hata yapabilir. Hataları karşısındaki tavrınız, tutumunuz ona söylediklerinizden daha fazlasını öğretecektir ve daha etkili olacaktır. Kibar davranan ve diğer insanları önemseyen biri olması için her zaman destekleyin. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.