Takip Et
  • 26 Temmuz 2024, Cuma 11:33

"Vergiler halkı sömürüyor, zenginlere kıyak çekiliyor"

İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Vergi Kanunu hakkında yaptığı konuşmada, vergi adaleti konusundaki eleştirilerini dile getirdi. Karakaş, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in politikalarını sert bir şekilde eleştirerek, vergilerin halk üzerinde ağır bir yük oluşturduğunu ve iktidar yandaşlarına ayrıcalık tanındığını söyledi.

Genel Kurul’daki konuşmasında, Bakan Mehmet Şimşek'in Türk milletini bir "sömürge toplumu" olarak gördüğünü belirten Karakaş, halkın vergilerle ezildiğini ifade etti. Karakaş, "Hükümet, vergilerle sömürdüğü vatandaşın parasını maalesef AK Parti iktidarında zenginleşen küçük bir zümreye peşkeş çekmekte. Bu ülkenin vergi tahsilatı yüzde 109 oranında artmıştır. Ancak bu, bütçenin neredeyse tamamına yakınıdır" dedi.

"VERGİ DENETİMİ VE ADALET EKSİK"

Karakaş, Türkiye'deki vergi kaybı ve kaçağı sorunlarına da dikkat çekti. "Bu ülkede 27 yıldır vergi adaleti yok. Vergiler denetlenmemekte, firmalar naylon faturalar kesmekte, lüks ve şatafat içinde yaşayan belli bir kesim yok denecek kadar az vergi vermektedir" şeklinde konuştu.

Karakaş, hükümetin vergi denetimlerini adil bir şekilde gerçekleştirmediğini, aksine vergi adaletinin sağlanması gerektiğini vurguladı.

"BEŞLİ ÇETEYE VERGİ KIYAĞI"

Ömer Karakaş, bazı büyük firmaların vergi borçlarının defalarca silindiğini iddia etti. "Bakınız arkadaşlar, -firma ismi vermeyeceğim- bu 5'li çeteden bir firmanın tam 36 kez vergi borcu silindi. Şimdi, 5'li çeteye ait bir firmanın nasıl 36 kez vergi borcu siliniyor arkadaşlar? Yani bu nasıl bir vicdandır, bu nasıl bir vergi adaletidir?" diyerek tepkisini dile getirdi.

Karakaş ayrıca, kamu-özel işbirliği projeleri kapsamında faaliyet gösteren firmaların büyük çoğunluğunun hiç vergi ödemediğini ve zarar açıkladığını belirtti. "Bu firmalardan bugüne kadar 44 firmanın sadece 7 tanesi 12,6 milyon vergi vermiş, geriye kalan 37 tane firma bugüne kadar hiç vergi vermemiş, hep zarar açıklamış" dedi.

"ÖNCELİK ZENGİNLERİN VERGİSİ OLMALI"

Milletvekili Karakaş, Mehmet Şimşek'in öncelikle büyük firmaların vergi yükümlülüklerine odaklanması gerektiğini savundu. "Vergimatik Mehmet Şimşek önce bunların yakasına yapışıp bunların vergisini alacak, ondan sonra gariban memurdan, vatandaştan vergi almaya çalışacak" diyerek adil bir vergi sistemi talebini dile getirdi.

İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, verginin devleti ayakta tutmak için önemli olduğunu, ancak bunun adaletli bir şekilde yapılması gerektiğini belirterek, "Garibanların vergisini alıp yandaşlara peşkeş çekmek; bu ne adalete ne dinimize ne de vicdana sığar" sözleri ile konuşmasını tamamladı. (ERDAL AYDIN)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.