Takip Et

Kalp krizinde büyük risk: Damar tıkanıklığı

tvDEN ekranlarında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Rabia Eser’in sunduğu "Rabia Eser’le Önce Sağlık" programının bu haftaki konuğu, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Profesör Doktor Hasan Güngör oldu.

Programda, kalp damar rahatsızlıkları ve kalp krizi risklerine karşı alınabilecek önlemler hakkında önemli bilgiler verildi.

Prof. Dr. Hasan Güngör, damar sertliğinin vücudun atardamarlarını etkileyen ve tedavi edilmediğinde hayati tehlikeye yol açabilen bir hastalık olduğunu belirtti.

Şeker hastalığı, obezite, sigara kullanımı, yüksek tansiyon, aile bireylerinde kalp hastalığı olması, hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenmenin damar sertliği riskini artırdığını ifade etti. Damar sertliğinin belirtilerinin, hangi atardamarın etkilendiğine göre değiştiğini açıkladı. Kalp damarlarının etkilenmesi durumunda göğüs ağrısı ve kalp krizi, beyin damarlarının etkilenmesi durumunda ise kollarda ve bacaklarda güçsüzlük, boyun ve çeneye yayılan ağrıların belirtiler arasında yer aldığını söyledi.

 

DAMAR SERTLİĞİ VE KALP DAMAR TIKANIKLIĞI

 

"Tıbbi adı ateroskleroz olan damar sertliği, sağlıklı atardamarların esnekliğini kaybetmesi ve duvarlarının sertleşmesi ile karakterizedir," diyen Prof. Dr. Güngör, zaman içinde atardamar duvarının iç kısmında kolesterolden oluşan plakların biriktiğini belirtti. Bu plakların atardamar duvarının esnekliğini kaybetmesine ve daralmasına neden olduğunu söyledi. Kalp damarlarının daralmasıyla beslenmenin bozulduğunu, bu durumda hastaların genellikle göğüs ağrısı, kol, boyun ve çeneye yayılan ağrılarla başvurduğunu ifade etti.

 

HASTALARIN MUAYENE SÜRECİ

 

Hastalara fizik muayene yapılarak damar tıkanıklığından şüphelenilen durumlarda kan ve görüntüleme tetkiklerinin yapıldığını belirten Prof. Dr. Güngör, aile hekimlerinin menopozdaki hastaları, kilolu, sigara veya alkol kullanan, diyabet ve hipertansiyonu olan hastaları kardiyologlara yönlendirmesi gerektiğini vurguladı. EKG ve eko gibi tetkiklerle kalp yetersizliği, aort genişlemesi, aort yetersizliği ve kalp zarı iltihabı gibi hastalıkların belirlenebileceğini ifade etti.

 

KALP KRİZİ VE MÜDAHALE YÖNTEMLERİ

 

Kalp damar tıkanıklığının tam tıkanıklığa ulaştığında kalp krizi riskini ortaya çıkardığını belirten Prof. Dr. Güngör, olası kalp krizi durumunda hastaya aspirin çiğnetilmesinin önemine vurgu yaptı. Kalp krizinde zamanın en önemli faktör olduğunu belirterek, hastaneye özel araç yerine ambulansla gidilmesi gerektiğini söyledi. Kalp krizi belirtileri arasında göğüs ağrısı, kalp ritminde sorunlar, karın ağrısı, nefes darlığı, omuz, sırt, boyun ve kollarda baskı ve ağrı, baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma yer aldığını belirtti.

 

KOVİD VE KALP KRİZİ İLİŞKİSİ

 

Kovid sonrası kalp krizinde artış olup olmadığına değinen Prof. Dr. Güngör, kovid aşılarının kalp krizini tetiklediği konusunda net bir bilgi olmadığını belirtti. Kovid sürecinde hastaların eve kapanmak zorunda kalmaları, kilo almaları, bazı alışkanlıkların değişmesi ve hekimlerle olan kontrollerin aksamasının kalp sağlığını olumsuz etkilediğini ifade etti. Prof. Dr. Güngör, kalp sağlığını korumanın en iyi yolunun korunma olduğunu vurguladı.

 

SAĞLIKLI YAŞAM TAVSİYELERİ

 

Konuşmalarını hastalara tavsiyeler vererek sonlandıran Prof. Dr. Güngör, 40 yaşın üzerindeki bireylerin yıllık kontrollerini aksatmaması gerektiğini, psikolojik ve bedensel dinlenme sağlayacak hobiler edinmenin önemli olduğunu belirtti. Alkol ve sigaradan uzak durulmasını, hareketli bir yaşam tarzının benimsenmesini önerdi. (SELİME AYDEMİR) 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.