
İhracat ve istihdamın lokomotiflerinden moda endüstrisi, 2024 yılında ihracat hedeflerini tutturamadı. Türkiye’nin hazır giyim ihracatı, Avrupa’daki durgunluk ve Türk ekonomisindeki yüksek enflasyon, düşük kur süreci nedeniyle yüzde 7 oranında düşüş gösterdi. Türkiye İhracatçılar Meclisi Sektörler Konseyi Üyesi ve Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, ihracatın 19,2 milyar dolardan 17,9 milyar dolara gerilediğini açıkladı.
Ege İhracatçı Birlikleri’nde düzenlenen EHKİB 2024 yılı mali genel kurul toplantısında konuşan Sertbaş, "2024, tüm dünyada yaşanan ekonomik daralma, bölgesel savaşlar ve Türkiye’deki yüksek enflasyon, kurun enflasyonla orantılı artmaması, artan işçilik ve hammadde fiyatları ile iç pazardaki daralma nedeniyle sektörümüz için oldukça zor geçti. Sene başında toparlanmanın yılın son çeyreğinde olmasını bekliyorduk. Ancak Avrupa’daki durgunluğun beklenenden uzun sürmesi nedeniyle toparlanma beklentilerimizi 2026 başına ertelemek zorunda kaldık" dedi.
EHKİB olarak 2024 yılında geçen yıla göre ihracatlarını az da olsa artırdıklarını belirten Sertbaş, dolar bazında yüzde 4 artışla 1 milyar 388 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini söyledi. Sertbaş, "Toplam ihracatımızı korumayı başarsak da, artan maliyetler nedeniyle sektörde kârlılık düştü" ifadelerini kullandı.
Sertbaş, son bir yılda toplam 4 yurt dışı fuar, 1 yurt içi fuar, 10 sektörel seminer, 1 moda tasarım yarışması ve 1 ödül töreni gerçekleştirdiklerini aktardı. Munich Fabric Start Fuarı'na ve Premiere Vision Paris Fuarı'na katıldıklarını, İzmir’de düzenlenen Fashion Prime ve IF Wedding Fashion İzmir fuarlarında da yoğun katılım sağladıklarını söyledi.
TASARIM YARIŞMASININ TEMASI “KÜRESEL GÖÇEBE”
Moda endüstrisine genç tasarımcılar kazandırmak amacıyla 20 yıldır EİB Moda Tasarım Yarışması düzenlediklerini hatırlatan Sertbaş, 2024 yılında yarışmanın "Analog" temasıyla gerçekleştiğini belirtti. Sertbaş, 2025 yılında düzenlenecek 19. yarışmanın temasının ise "Global Nomad / Küresel Göçebe" olacağını açıkladı.
YENİ HEDEF RUSYA VE ABD PAZARLARI
2025 yılı projeleri hakkında da bilgi veren Sertbaş, ihracat kaybını telafi etmek için dış pazar çalışmalarını artıracaklarını belirtti. Eylül ayında Münih’te düzenlenecek MFS The Source Fuarı’na ve Paris’te düzenlenecek PV Manufacturing Fuarı’na katılım sağlayacaklarını ifade eden Sertbaş, geleneksel pazarların dışında Rusya ve ABD'ye yönelik sektörel ticaret heyetleri düzenlemeyi planladıklarını söyledi.
ABD'NİN YENİ VERGİ KARARI SEKTÖRE ŞANS DOĞURDU
ABD Başkanı Donald Trump tarafından açıklanan yeni gümrük vergilerinin sektörlerine etkisini değerlendiren Sertbaş, Türkiye’nin de yüzde 10 vergi uygulanacak ülkeler arasında yer aldığını belirtti. Çin, Vietnam, Kamboçya ve Bangladeş gibi ülkelerin ürünlerine getirilen yüksek ek vergilerin Türkiye’ye avantaj sağlayabileceğini ifade eden Sertbaş, "ABD pazarında Çin’in payından bir miktar alabileceğimizi düşünüyorum. Ancak Uzak Doğu ülkeleri Avrupa pazarında bizimle daha çetin bir rekabete girecek. Kısa vadede avantajlı görünsek de uzun vadede rekabet artacak" değerlendirmesinde bulundu. (ERDAL AYDIN)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.