Aydın’ın Koçarlı ilçesi Yeniköy Mahallesinde yaşayan Ramazan Altındiş, dünyada 60 lira olan pamuğun Türkiye’de 45 lira civarında seyrettiğini, pamuğun veriminin ve fiyatının geçmiş senelere göre daha da düştüğünü söyledi.
"ÇİFTÇİLİK BİZİM ATA MESLEĞİMİZ"
Üniversiteden mezun olduktan sonra yaklaşık sekiz yıldır çiftçilik yapan Altındiş, çiftçiliğin ata mesleği olduğunu söyleyerek, “Üniversiteden mezun olduktan sonra çiftçiliğe başladım. Sekiz yıldır çiftçilik yapıyorum. Bu bizim ata mesleğimiz. Uzun yıllardır bu topraklarda çiftçilik yapıyoruz. Profesyonel anlamda sekiz yıldır uğraşıyorum” dedi.
"DÜNYADA 60, TÜRKİYE'DE 45 LİRA"
Türkiye ve Ege bölgesinin en önemli geçim kaynaklarından biri olan pamuk fiyatları düşük olması çiftçiler tarafından tepki topluyor. Fiyat konusuna değinen Altındiş, “ En büyük sıkıntımız fiyat zaten. Dünyadaki fiyatı yakalayamıyoruz Türkiye’de. Dünyada 60 lira olan pamuk Türkiye’de 45 lira. Bu bahsettiğim mahlıç fiyatı. Şuanda tarladan topladığımız kütlü pamuk 18,50 – 19 lira civarı sezona başladı. Çiftçinin 20 lira olur mu gibi bir umudu var. Daha iyiye gidecek diyorlar. Biz hep umuda bağlı ekiyoruz.
"FİYAT DÜŞÜK, GİDERLER BÜYÜK"
Pamuk fiyatları düşüklüğünden girdi fiyatlarının yüksek olmasından bahseden Altındiş, “Çok büyük sıkıntılarımız var. Sezona başladığımızda mazot 18 liraydı şuan 40 lira civarında. Büyük bir külfetin içerisindeyiz aslında. Büyük bir maliyetimiz var. Fiyatlar sıkıntılı. Verimler gelirsek biz Allah bereket versin diyoruz. Ama geçmiş senelere göre bir tık daha düşük rekolteler. Geçen senelerde 500-600 kilolar konuşulurken bu sene haziran ayında yaşanan sel felaketi bizi biraz sıkıntıya soktu. O yüzde 10 verimsizliği ona bağlıyorum. Verimlerimiz biraz daha düşük. Dünyada 60 lira biz daha önce bu pamuğu 25 liraya kadar satabiliyorduk. Bizim beklentimiz yine aynı yerlere gelmesi fiyatların. 10 doların 28 lira olduğu bir yerde1 kilo pamuğun 18 lira olmasını anlam veremiyoruz. Bizim pamuğumuz nedense dünyanın hemen hemen yüzde 40 altında bir değerle karşı karşıya” ifadelerin kullandı. (SELİME AYDEMİR)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.