
Didim'de düzenlenen zeytin yetiştiriciliği kursuna katılan kursiyerlere, pratik olarak zeytin ağacı budama eğitimi verildi.
Aydın Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR), Didim İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Didim Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve Didim Ziraat Odası'nın işbirliğiyle verilen zeytin yetiştiriciliği kursuna, 9'u kadın 20 kursiyer katılıyor. 16 Kasım 2015'te başlayan eğitimler, 7 Ocak 2016 tarihinde sona erecek. Toplam 184 saat sürecek eğitimde, Didim İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ziraat mühendisleri İlker Çolak, Bülent Bahçeci, Nihat Yaşar, Erdem Özbek ve Serhat Çığsar tarafından Didim Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nde verilen teorik eğitimin ardından, zeytin arazisinde pratik olarak zeytin ağacı budama eğitimi verildi.
Taşburun'da bulunan zeytin arazisinde verilen eğitime, Didim Kaymakamı İskender Yönden, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Dede, Didim Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Halis Yaşar, Didim Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Hüseyin Erel, Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir, Ticaret Odası Başkanı Şaban Üstündağ, Ticaret Odası Meclis Başkanı Hilmi Yıldırım, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yaşar Pektaşoğlu ile 9'u kadın 20 kursiyer katıldı. İlk olarak çiftçi Hüseyin Altınhan'ın arazisi gezilerek budanmış zeytin ağaçları kursiyerlere gösterilirken, ardından yan tarafında bulunan arazideki zeytin ağaçlarında budama yapıldı.
Eğitimler hakkında bilgi veren Didim İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisi İlker Çolak, düzenledikleri kursa katılan kursiyerlere zeytin ile ilgili herşeyi öğretmeye çalıştıklarını söyledi. Zeytin ustası yetiştirmek için eğitimlere başladıklarını belirten İlker Çolak, "5 arkadaşımız, hafta içi 5 gün boyunca kursiyerlerimize zeytinin ilk fidanı yetiştiriciliğinden tesislere, hastalık zararlıları, gübrelemesi, toprak tahlilleri hakkında bilgiler vererek altyapıyı oluşturduk. Bugünde araziye çıktık ve budamayı öğreteceğiz" dedi.
GÖKDEMİR: "EĞİTİMLERİ ÖNEMSİYORUZ"
Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir de Didim'de zeytinciliğinin amacına uygun yapıldığını ifade ederek, zeytincilikte yeni olduklarını, ama Didim Ziraat Odası olarak teknolojik gelişmeleri takip ederek eğitimler verdiklerini söyledi. Verdikleri eğitimlerin Didim'deki zeytinciliğe değer kattığını belirten Gökdemir, "Kaymakamlığımızın önderliğinde, bugün verdiğimiz eğitimlere bir yenisi eklendi. Hasat mevsimi sonrası eğitimlere hız verdik. Kaymakamımızın tarıma ve zeytinciliğe olan ilgisi bizleri de mutlu ediyor. Artık Didim'in hava şartları, toprak yapısı zeytinciliğe çok uygun. Bu nedenle de zeytincilik, aynı zamanda turizm ilçesi olan Didim'e katkı sağlıyor" diye konuştu.
YÖNDEN: "DİDİM'İN TARIMDA POTANSİYELİ VAR"
Didim Kaymakamı İskender Yönden ise zeytin yetiştiriciliği kursunun bu yıl ikincisinin düzenlendiğini belirterek, geçen yıl düzenlenen kursa kendisinin de katıldığını ve zeytin yetiştirdiğini söyledi. Didim'de zeytinin önemli olduğunu vurgulayan Kaymakam Yönden, şöyle devam etti:
"Turizm, Didim için vazgeçilmez bir unsur ama organik tarım anlamında da çok ciddi potansiyelimiz var. Bunun için hem Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü hem Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve hem de Ziraat Odası Başkanlığı olarak çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Bugünkü kursa katılan 20 kursiyerden 9'u kadın. Artık bizim vazgeçilmezimiz olan tarımı kadınlar da yapabiliyor."
Didim bölgesinde bir miktar ağaçtan elde edilen zeytinin yanı sıra soğuk sıkım sistemi içerisinde dünya şampiyonu olan zeytinyağları yetiştirilmeye başlandığını aktaran Yönden, bunun için Kaymakamlık, İlçe Tarım Müdürlüğü ve sivil toplum kuruluşları olarak çalışmaların arkasında durduklarını ve sonuç almaya başladıklarını kaydetti. (EDİZ VERDİOĞLU)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.