Takip Et

Teşhis konulamıyordu şifayı Aydın'da buldu

Yıllardır teşhis konulamayan rahatsızlığı sebebiyle Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesine başvuran hasta, ADÜ Hastanesi ekibinin özverili çalışmaları sonucunda tanı konularak tekrar sağlığına kavuştu.

Kistik fibrozis tanısının doğru ve etkili bir şekilde konulması, hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde artırabileceğine değinen ADÜ Hastanesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Doç. Dr. Şule Taş Gülen, “Kistik fibrozis, doğumdan itibaren solunum sistemi, sindirim sistemi ve üreme sisteminde yer alan mukus ve ter bezlerini etkileyen kalıtsal bir hastalıktır. Kistik Fibrozis özellikle, akciğerler, pankreas, karaciğer, bağırsaklar, sinüsler ve cinsel organların işlevini önemli derecede etkilemektedir. Akciğerleri etkileyerek bol miktarda balgam üretimi gibi belirtiler gösterebilir. Bu durum, bazen hastaların günlük olarak bardaklarca balgam çıkarmasına sebep olabilir. Ayrıca, pankreası etkileyerek erkeklerde infertiliteye (kısırlık) yol açabilir.” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Şule Taş Gülen, kendisi ve ekibinin özverili çalışmalarının, hastalıkla mücadelede önemli bir rol oynadığına ve doğru teşhis ile tedavi sürecinin başarılı bir şekilde yönetildiğine vurgu yaparak “Hastamız, akciğerde şüpheli kitle yakınması ile başvurduğunda yapılan tetkikler sonucunda, balgam üretiminin fazlalığına bağlı olarak akciğerlerde biriken ve balgam tıkacı olarak adlandırılan bir mukus tıkacı tespit ettik. Bronkoskopi ile bu balgam tıkanıklıklarını temizledik. Ancak balgamlar temizlendikten sonra, genç yaşta neden bu kadar yoğun öksürük, balgam ve nefes darlığı yaşandığını araştırdık ve hastamızda kistik fibrozis hastalığının olduğunu tespit ettik. Tanı konulmasının ardından tedavisine başlanan hasta sağlığına kavuşturuldu.” dedi.

Doğru teşhisle tekrar sağlığına kavuşan hasta, Doç. Dr. Şule Taş Gülen ve ekibine teşekkür ederek memnuniyetini dile getirdi. (SELİME AYDEMİR)

 

 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.