Takip Et

Aydınlıların kalbi tehdit altında

Önceki yıllarda Türkiye’de kalp yaşı ortalamasına göre ilk 5’te yer alan Aydın, 2023 verilerine göre ilk 20’de bile yer almadı. Kardiyoloji Uzmanı olarak görev yapan Dr. İbrahim Kocaoğlu geçmiş yıllarda temiz hava ve yaygın bir şekilde kullanılan zeytinyağı sayesinde Aydınlıların kalp yaşının genç olduğunu, ancak son yıllarda bu ilk oranın değiştiğini ifade etti.

Kardiyoloji uzmanları, kişilerin gerçek yaşları ile kalp yaşları arasındaki farkı önemsemeleri gerektiğini vurguluyor. Kalp yaşı, kişinin kalp sağlığına yönelik riskleri değerlendirmek için kullanılan bir ölçümdür. Gerçek yaşından daha yüksek olan bir kalp yaşı, kişinin kalp sağlığı açısından risk altında olduğunu gösterebilir.

SİGARA KALBİ 15 YIL YAŞLANDIRIYOR

Aydın’ın Efeler İlçesinde hizmet veren Özel Medinova Hastanesi’nde görev yapan Kardiyoloji Uzmanı İbrahim Kocaoğlu konu hakkında uyarılarda bulundu. Kocaoğlu, “İnsanların iki tane yaşı vardır. Birincisi takvim yaşı, ikincisi de damar yaşı dediğimiz kalp yaşıdır. Doğduğumuz zaman ikisi de aynıdır ama yaş ilerledikçe takvim yaşı ve kalp yaşı beraber ilerlememektedir. Takvim yaşı normal biyolojik yaşımızdır ama kalp yaşı dediğimiz damar yaşı damarlarda yağlı çizgilerin oluşması, kolestrol plaklarının oluşması, bir yaşından itibaren ortaya çıkmaktadır. Bu zamanla artabilir, yaşam tarzına bağlı olarak kalp yaşımız değişir. Kolestrol bu konuda çok büyük risk teşkil etmektedir. Örneğin yedi ya da sekiz yaşındaki bir çocuk obez ise kalp yaşı 38 yaşında bile olabilmektedir. Özellikle sigara içimi kalp yaşını 15 yaş daha ilerletebilir. Aynı zamanda tansiyon ve şeker hastalığı da kalp yaşına 20 yaş daha yaslandırabilir. Düzensiz yaşam, stres, aşırı kilo kalp yaşımızın çok ileride olmasına sebep verir. Mesela 40 yaşındaki bir hastamızın kalp yaşını taradığımız da kalp yaşının 80 yaşında olduğunu görebiliriz. Bu yüzden biz hekimler olarak kardiyak taramalarının 40 yaşından sonra mutlaka yapılmasını önermekteyiz” dedi.

“YAŞAM TARZI ÇOK ÖNEMLİ”

Kalp yaşını biyolojik yaş ile eşit götürmenin de mümkün olduğunu ifade eden Kocaoğlu, “Kalp yaşının kişi yaşıyla olması da mümkündür. Derler ya ‘Yaşınızı hiç göstermiyorsunuz’ bu kalp yaşımızın gençliğinden kaynaklanan bir söylemdir. Burada yaşam tarzı çok önemli. Haftada en az üç gün 45 dakikalık yürüyüş yada egzersiz yapılması gerekmektedir. Stresten uzak bir yaşam sürmeliyiz. Stresten uzak duramıyorsak da en azından stresinizi hafifletecek aktiviteler gerçekleştirmeliyiz. Mesela spor, yoga, meditasyon, kitap okumak bunlar stresten uzaklaşmaya sağlayan aktivitelerdir. Yaşımızı genç tutmak için de yeme içmemize çok dikkat etmemiz gerekiyor. Sürekli üzerine basarak vurguladığımız ‘Akdeniz Diyeti’ uygulanmalıdır. Özellikle porsiyonlarımızı küçültmemiz lazım ne kadar az yersek o kadar daha genç oluruz” şeklinde konuştu.

AYDIN ARTIK İLK YİRMİDE BİLE DEĞİL

Aydınların kalp yaşı hakkında da bilgiler veren Uzman Doktor Kocaoğlu, “Eskiden Aydın’ın ortalama yaş ömrü Türkiye’de ilk beş içerisindeydi. Ama son yapılan çalışmalarda Aydın şu anda ilk 20’nin içerisinde bile değil. 2023 verilerine göre ortalama yaşa ömrü 70 sekizdir. Bu oran kadınlarda 81 erkeklerde 75 olarak gözüküyor. Öncelerden Aydın’da genç bir görünüm vardı. Özellikle hem temiz hava hem de zeytinyağının bol tüketilmesi Aydınlı insanların ortalama yaş ömrünü artırabilmekteydi ama 2023 yılı verilerine göre maalesef Aydın ilk 20 arasında bile gözükmemektedir” ifadelerini kullandı. (ERDAL AYDIN) 

 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.