Takip Et
  • 14 Haziran 2015, Pazar 12:00

'Işıklı'yı herkes sever'

Denge Gazetesi olarak mahalle çalışmalarına Efeler Işıklı Mahallesi'nden başladık. Belli aralıklarla mahallelerin çözüm bekleyen sorunlarını, özelliklerini detaylıca aktarmaya devam edeceğiz.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Aydın’ın büyükşehir olmasıyla birlikte, köyden dönüşen mahalleler arasında Efeler Merkez’e en yakın mahalle olan Işıklı, Aydın bürokratlarını misafir eden meşhur restoranları, bölgenin tek hayvan hastanesine sahip Veteriner Fakültesi ve yapımına başlanan Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin Doğal Yaşam Parkı Projesiyle Efeler’in çok konuşulan mahalleleri arasında yerini alıyor.

Yaşlısıyla genciyle mahalle halkının, üniversite hocaları ve bayan öğrencilerle bir arada vakit geçirdiği mahalle meydanındaki kahvehanelerde; gündüzleri buz gibi el yapımı koruk suyu içebilir, akşamları da meşhur restoranlarında eğlenceli bir geceye; tandırıyla, kavurmasıyla, mükellef bir sofraya konuk olabilirsiniz.

IŞIKLI MAHALLESİ

Nüfus: 2 bin 700

Seçmen Nüfus: Bin 400

Yatılı Öğrenci Sayısı: Bin

Hane sayısı: 570

Büyükbaş Hayvan Sayısı: Bin 300

Küçükbaş Hayvan Sayısı: 100

ALTYAPI VE YOL SORUNU ÇÖZÜM BEKLİYOR

Işıklı’da mahalle halkını zor durumda bırakan en büyük sorun altyapı ve yol sorunu. Yollarının bozuk, kanalizasyonlarının ise olmadığından yakınan mahalleli, hizmet bekliyor. Geçtiğimiz günlerde bu hususta Aydın Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanlarının mahalleye gelerek, incelemelerde bulunduğunu ifade eden Işıklı Mahalle Muhtarı Ercan Özçineli, konuyla ilgili şöyle konuştu:

“Büyükşehir Daire Başkanları mahallemize gelip sorunlarımızı dinledi, incelemelerde bulunarak notlar aldı. Yol ve kanalizasyon sorunun olduğunu yerinde görerek, en kısa sürede sorunlara çözüm sağlanacaklarını ifade etti. Olabilecek en kısa sürede sorunların çözüme kavuşmasını bekliyoruz.”

MUHTARININ GÖZÜNDEN IŞIKLI MAHALLESİ

“Doğduğu yeri herkes sever, Işıklı’yı herkes sever”

Işıklı Mahalle Muhtarı Ercan Özçineli, Işıklı Mahallesi’ni yalnızca Aydın’ın farklı ilçelerinden değil, çevre illerden de ziyaret aldığını ifade ederek, “Doğduğu yeri herkes sever, Işıklı’yı herkes sever” dedi. Aydın’ın büyükşehir olmasıyla birlikte köyden dönüşen mahalleler arasında Efeler Merkez’e en yakın mahalle olarak Işıklı’nın sosyalleşme anlamında da diğer köylere oranla daha hızlı yol aldığını söyleyen Muhtar Özçineli şöyle konuştu:

“Veterinerlik Fakültesi’nin mahallemizde olması dolayısıyla, mahallemiz köylerde sosyalleşme anlamında çağ atlayan ilk köy diyebilirim. Bundan 5 yıl önce bayanların erkek arkadaşlarıyla birlikte kahvahanede oturup vakit geçirmesi abes karşılanıyordu. Günümüzde ise tam tersi normal bir durum olduğunu mahalle halkı kabul etti. Üniversitede okuyan bayan öğrenciler, üniversite hocaları köy kahvehanelerinde mahalle halkıyla iç içe oturup dinleniyor, hoşça vakit geçiriyor. Bu konuda köyden dönüşen mahalleler arasında sosyalleşme anlamında Işıklı çağ atladı.”

ERCAN ÖZÇİNELİ KİMDİR?

1972 yılında Işıklı’da doğan Ercan Özçineli, ilkokulu Işıklı’da okudu. Daha sonra iş hayatına atılan Özçineli, Karayolları’nda birçok ilde makinist olarak görev yaptı. 10 yıl Tariş’te çalıştı. Şuanda hem çiftçilik, hem de muhtarlık yapıyor. Özçineli, evli ve 4 çocuk babası.

“ARSA VE TARLA DEĞERLERİ YÜZDE 100 ARTTI”

Işıklı nüfusunun yüzde 80’inin tarımla uğraştığını ifade eden Özçineli, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mahalle’de yaşayan genç nüfus tarıma değil, eğitime yöneliyor. Mahallede yaşayan kadınların neredeyse tamamı ev hanımı. Mahallemizde hayvancılık, tarımda da pamuk ön planda. Kimse tarla ve arsa satmıyor, satmasını da önermiyoruz. Çünkü arsaların değeri yüzde 100 arttı. Bu kapsamda civar mahallelerde en fazla ve değerli mal varlığı olan yer Işıklı. Efeler’deki diğer mahallelere verilen ne tür hizmet varsa aynısı Işıklı’ya da verilmeli. Ayrıca Işıklı imara açılmalı. Işıklı’da hiç park yok, kadın ve çocuklara hitap eden bir alan yok…”

IŞIKLI MİNİBÜS HATTI

Işıklı Mahallesi Işıklı Minibüs Kooperatifine sahip. Mahallede minibüs hattı olduğu için Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin otobüsleri Işıklı Mahallesi’nin içine girmiyor. Yalnızca 103 numaralı halk otobüsü Veterinerlik Fakültesi’ne kadar gelip, Işıklı Merkez’e uğramadan geri dönüyor.

IŞIKLILI KADINLAR HALK EĞİTİM KURSUNA GİDEREK SOSYALLEŞİYOR

Işıklı Halk eğitim Kursu Eğitmeni Arzu Şişmanoğlu 15 kadın kursiyerine ahşap boyama, atık malzemeleri değerlendirme gibi kurslar veriyor. Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri Işıklılı kadın kursiyerlerle bir araya gelen Şişmanoğlu, “Öğrenci merkezli çalışıyoruz. Ahşap boyamanın yanında dekoratif ev aksesuarları adı altında evlerdeki kullanılmayan malzemeleri değerlendiriyoruz. Genelde ev hanımı olan kadınlar, halk eğitim merkezi kursları nedeniyle sosyalleşiyor, evlerinden çıkma ihtimali buluyor” dedi.

HASIRCILIK MESLEĞİ YOK OLUYOR

Işıklı Mahallesi’nde bundan birkaç yıl öncesine kadar bolca Hasırcılıkla uğraşan vatandaş vardı. Günümüzde ise Işıklı Mahallesi’nde hasır dokuyan tek kadın 42 yaşındaki Ayşe Yifun. Işıklı’ya Çine’den gelin gelen Ayşe Hanım, kayınvalidesinden devraldığı hasırcılık mesleğini, aile bütçesine katkı için devam ettireceğini söylüyor.

DEMİRCİLER EFELER’E HİZMET VERİYOR

Işıklı Mahallesi’nin girişindeki demirci dükkanları dikkat çekiyor. Mahalledeki esnafların arasında 8 demircinin bulunduğu, bu esnafların da genel olarak mahalleden daha çok Efeler İlçe Merkezi’ne hizmet verdiği öğrenildi.

IŞIKLI DEMİRSPOR

Işıklı Mahallesini Aydın’daki amatör liglerde Işıklı Demir Spor Kulübü temsil ediyor. 1. Amatör Kümede mücadele eden Işıklı Demirspor’un altyapısında mahalleden gençler de forma şansı bulabiliyor. Işıklı Demirspor aynı zamanda masa tenisi branşında da faaliyet gösteriyor.

ESKİ MUHTARLAR YAŞATILIYOR

1927 yılından buyana Işıklı'da 24 muhtar görev yaptı. Işıklı'da görev yapan tüm muhtarlarının fotoğrafları, muhtarlık binasında yaşatılıyor. Işıklı'nın 25'inci Muhtarı Ercan Özçineli, aynı zamanda köyden dönüşen Işıklı'nın ilk mahalle muhtarı.

DEVECİLİK FEDERASYONU

Işıklı Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonu ile ismini civar illere de tanıttı.

Ege, Marmara ve Akdeniz Bölgesi’nin yüzyıllardır vazgeçilmez kültürü olan deve güreşleri 2013 yılında Metin Çetin başkanlığında kurulan Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonu Aydın’da yapılacak olan tüm güreşleri organize ediyor. (GAMZE KORKMAZ)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.