Takip Et
  • 12 Ocak 2018, Cuma 13:05

62 yıldır 'Bakkal Amca'lık yapıyor

Didim'in ilk yerleşim yeri olan Hisar Mahallesi'nde 62 yıldır dışarıdan köhne bir yapıyı andıran dükkanda bakkallık yapan 75 yaşındaki Murat Kafadaroğlu, süpermarketlere direnerek mahalle sakinlerine hizmet veriyor. Babasından miras kalan 66 yıllık terazisi ile tartı işlemlerini yapan Kafadaroğlu, veresiye defterini kullanarak veresiye kültürünü de yaşatıyor.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Mübadeleyle Rumların terk ettiği Yunanistan’ın Kavala Kasabası’ndan Türklerin göç ettiği Didim’in Hisar Mahallesi’nde yaklaşık 70 yıllık bakkal dükkanı, dürüstlüğün sembolü oldu. Bakkal olan babası mübadele göçmeni Mustafa Kafadaroğlu’nu henüz 13 yaşındayken kaybeden 75 yaşındaki Murat Kafadaroğlu, askerden döndükten sonra 22 yaşında Hisar Mahallesi’nde babasından kalan dükkanı tekrar açtı. O günden bu yana kepenk indirmeyen Kafadaroğlu, 62 yıldır müşterilerine hizmet veriyor. Kafadaroğlu, ilerlemiş yaşına rağmen baba hatırası bakkal dükkanını açık tutmanın ve çocukların ‘bakkal amcası’ olmanın mutluluğunu yaşıyor.

Dört çocuk babası, 75 yaşındaki Murat Kafadaroğlu, 6 yaşında babasının yanında bakkallığa başladığını belirterek, askerlik öncesi ve sonrasında kısa süreli de olsa mesleğe ara vermek zorunda kaldığını söyledi. Babası Mustafa Kafadaroğlu’nun 1924’te Didim’e gelerek bakkal dükkanı açtığını belirten Murat Kafadaroğlu, babasının 1956’da vefat ettiğini ve kendisinin ağabeyiyle beraber bakkal dükkanını işletmeye devam ettirdiklerini ifade ederek, “1960’ta vatandaşlar bakkal dükkanından veresiye alışveriş yapardı. O dönemde insanlar daha çok tütüncülük ve hayvancılık yapar, tahıl ekerdi. 1960 darbesinden sonra insanların para durumu biraz zora girdi. Birçok kişi bize borçlarını ödeyemedi. Biz de dükkanı kapatmak zorunda kaldık. Birkaç sene tütüncülük, sebze bahçeciliği yaptık” dedi.

 

“NE İŞİ BIRAKABİLDİK, NE DE İLERLETEBİLDİK”

1963’te askere gidip geldikten sonra 1965’te tekrar bakkallığa başladığını anlatan Kafadaroğlu, dışarıdan köhne bir yapıyı andıran, içinde ise yüzlerce malzeme bulunan dükkanın kendisi için çok önemli olduğunu belirterek, “1965’te burayı açtığımda sermayem yoktu, ufak tefek malzemeler satardım. Bir de manav barakam vardı, orada sebze ve meyve satardım. Günümüzde de Didim’in Hisar Mahallesi’ndeki bakkal dükkanımda ne işi bırakabildik, ne de ilerletebildik” diye konuştu.

 

NE ARARSAN BULUNUR

Eskiden malzemeleri Söke’den tedarik ettiklerini kaydeden Murat Kafadaroğlu, şunları söyledi: “İnsanların ihtiyacına göre ne varsa, satmaya gayret ederdik. Kışın yollar kapalı olduğu için bakkal malzemeleri develerle getirilirdi, yazın yollar açılırdı. Bakkal dükkanımda penisilin iğneleri bile sattık. O zamanlardan beri Rumlardan kalan dükkanımda araba bujisinden benzine, ekmekten yüne, sebze meyveden bakkaliyeye, inşaat ve elektrik malzemesinden okul malzemelerine kadar çeşitli malzemeler satıyorum. Bu bölgede fazla insan yaşamıyor ama ben yine de bu malzemeleri eksik etmiyorum. Amacım herkesin acil ihtiyaçlarını karşılayabilmek.”

 

66 YILLIK TERAZİ VE VERESİYE DEFTERİ KULLANIYOR

Kitap yazarı olduğunu ve birkaç kitap çıkardığını da söyleyen Kafadaroğlu, geçmiş yıllarda Kaymakam ile İlçe Milli Eğitim Müdürü’nün, kendisinin çocuklarla ilgili olan kitaplarını ilçedeki tüm okullara tavsiye ettiğini anımsattı. Kafadaroğlu, yıllardır işlettiği bakkalda halen babasından miras kalan terazisi ile tartı işlemlerini yapıyor. 1952’de babasının İstanbul Tophane'den getirttiği 66 yıllık teraziyle mahalleliye hizmet verdiğini ve veresiye defteri de kullanarak veresiye kültürünü yaşattığını söyleyen Murat Kafadaroğlu, şunları kaydetti: “Terazi’yi babam 1952’de İstanbul Tophane’den getirtti. Babamdan miras kalan bu teraziyi ben halen kullanıyorum. Ayrıca elektrikli terazi de var. Bunun yanı sıra veresiye defteri de var. Komşularımız bazen veresiye ürünler alıyor. Fazla veresiye açamıyoruz, fakat yok da diyemiyoruz. Borçlu kalıp parasını veremeyen iyi niyetli insanlar olursa ben helal ediyorum.”

 

DÜRÜST VERGİ MÜKELLEFİ ÖDÜLÜ VERİLDİ

Dükkandaki her ürünü kayıt altına alan Kafadaroğlu, vergi yasaları ile belirlenen beyannameleri vererek, tahakkuk eden vergileri de vadesinde ödediği için Aydın Vergi Dairesi tarafından ‘dürüst vergi mükellefi ödülü’ ile ödüllendirildi. Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği de geçen yıl Ahilik Haftası dolayısıyla düzenlediği törende mesleğini uzun yıllardır sürdüren Murat Kafadaroğlu’nu plaket vererek onurlandırdı.

 

SÜPERMARKETLERE DİRENİYOR

Eski bakkallık günlerini özlemle anan Murat Kafadaroğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Süpermarketler açılınca bizim işlerin tadı kalmadı. İstediğimiz gibi yapamıyoruz, olamıyoruz. Bakkalcığın eskisi gibi modası da geçti. Artık daha ne kadar devam ettiririz bilemiyorum. Süpermarketlerin sayısı her geçen gün artıyor. Biz onlarla rekabete giremeyiz. O açıdan geçmiş yıllarda sattığımız birçok ürünün satışını bırakmak zorunda kaldık. Artık milletin bulamadığı malları tedarik etmeye çalışıyoruz.” (EDİZ VERDİOĞLU)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.