
Aydın, Türkiye’nin Ege Bölgesi’nde yer alan ve yıl boyunca binlerce turisti ağırlayan bir şehri olarak ön plana çıkmaktadır. Tarihin izlerini taşıyan sokakları ve kültürel zenginliği ile turistleri mest eden bu şehre deniz, kara ve hava yolu ile ulaşılabilmektedir. Pek çok gezilip görülecek yeri bulunan bu şehrin mutfak kültürü de turistleri etkilemektedir. Dolayısıyla bu şehrin ilgi çekici mutfak detaylarına değinilmesi gerekmektedir.
Ege mutfağının enfes lezzetlerinin hazırlandığı Aydın’da zeytinyağlı tarifler ön plana çıkmaktadır. Ayrıca sulu yemek çeşitleri ile de dikkat çeken bu şehirde Aydın ne yenir sorusuna yanıt niteliğinde olan pek çok enfes tarif denenebilmektedir. Hem yöre halkının hem de yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken keşkek ve paşa böreği gibi lezzetlerin tadılabildiği Aydın’da birbirinden kaliteli restoranlara uğranabilmektedir. Aydın’ın özgün lezzetleri ile kaliteli restoranlarını merak ediyorsanız bu içerikteki detayları keşfetmek isteyebilirsiniz.
Keşkek
Keşkek, birçok yörede farklı şekillerde yapılabilen ve beğenilerek tüketilen tariflerdendir. Aydın mutfağında da önemli bir yere sahip olan keşkek; özellikle düğünlerde, bayramlarda ve özel günlerde yapılmaktadır. Tek başına gezginlere ziyafet yaşatacak bir lezzet olan keşkeğin en önemli özelliği az malzeme ile yapılan dünyanın en meşhur tariflerinden biri olmasıdır.
İçeriğinde buğday, tavuk ya da kuzu eti gibi malzemelerin bulunduğu keşkek; üzerine tereyağı ve kırmızı biberli bir sos karışımı dökülerek servis edilmektedir. Aydın’da yaygın olarak tüketilen keşkeği tadabileceğiniz mekanların başında ise Efeler’de konumlanan Keşkek Evi yer almaktadır.
Paşa Böreği
Aydın mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan Paşa Böreği, iç harcının yapımında kullanılan sos ve malzemeler ile Türk mutfağının da önemli tarifleri arasında yerini almaktadır. Görsel anlamda da son derece etkileyici olan bu lezzet, tercihe göre kıyma veya kıyılmış et ile yapılmış versiyonları ile tüketilebilmektedir.
Paşa böreği Aydın şehrinin gastronomi turizmi açısından en önemli lezzetlerinden biri olarak nitelendirilmektedir. Bu lezzet yalnızca şehirde değil, ülkenin farklı bölgelerinde sıklıkla yapılarak sofralardan eksik edilmemektedir. Yoğurt ile servis edilen bu lezzetli börek çeşidini keşfetmek için Lezzet-i Şahane gibi popüler Aydın restoranlarına uğrayabilirsiniz.
Kırlı Kızartma
Aydın’ın sebzeli tarifleri arasında ön plana çıkan nefis kırlı kızartma, ana yemekten çok meze olarak tüketilmektedir. Zeytinyağı ile hazırlandığı için soğuk olarak da tüketilebilen bu tarifin ana malzemesi patlıcandır. İçerisinde barındırdığı malzemelerden dolayı son derece besleyici olan bu lezzet, farklı sebzeler ile de yapılabilmektedir.
Kırlı kızartma tercihe bağlı olarak yoğurt ile servis edilmektedir. Ayrıca Aydın’da neredeyse her bir lezzet baharatlı soslar ile de lezzetlendirilmektedir. Dolayısıyla yoğurt ve baharatlı soslar ile servis edilen nefis kırlı kızartmayı denemek için Aydın’da konumlanan popüler restoranlara gidebilirsiniz.
Isırgan Otu Böreği
Ege mutfağında her bir otun ayrı bir yerinin olduğu bilinirken; şifa kaynağı olarak nitelendirilen ısırgan otunun da böreğinin, kavurmasının ve çorbasının sıklıkla tüketildiği söylenebilmektedir. Isırgan otu böreği de Aydın şehrinin en popüler ve lezzetli tarifleri arasında ön plana çıkmakta iken turistleri kendine hayran bırakmaktadır. Yapılışının kolay olması ve lezzeti ile damaklarda iz bırakması ile ısırgan otu böreği, Aydın’da mutlaka tatmak isteyeceğiniz lezzetler arasındadır.
Bu nefis böreğin yapımına taze ısırganların zeytinyağında kavrulmasıyla başlanmaktadır. Böreğin lezzetli iç harcı, el açması yufkaların içine serilip üzerine de yumurtadan yapılan sos sürülerek fırına verilmektedir. Nar gibi kızaran bu nefis böreği hem öğle hem de kahvaltı öğününde Aydın’ın farklı pastanelerinde ve restoranlarında deneyebilirsiniz.
Nohutlu Kereviz
Aydın mutfağının en çok beğenilen yemekleri arasında yerini korumayı başaran nohutlu kereviz, eşsiz aroması ile yerli ve yabancı turistleri mest etmektedir. Kerevizi sevmeyenlerin bile fikrini değiştirme konusunda iddialı olan bu leziz tarifin içerisinde kıyma, et ve nohut gibi temel malzemeler yer almaktadır. Tercihe göre zeytinyağlı olarak da yapılan bu tarifi soğuk veya sıcak şekilde tüketmek mümkündür.
Aydın’ın meşhur lezzeti olan nohutlu kereviz hazırlanırken; kararmaması için limonlu suda bekletilen kerevizler salça, nohut, soğan, patates ve tercihe bağlı olarak et ile birlikte pişirildikten sonra servis edilmektedir. Hem sağlıklı hem de lezzetli olan bu özgün tarifi Aydın’da yer alan kaliteli restoranlarda tadabilirsiniz.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.