Takip Et
  • 18 Temmuz 2024, Perşembe 12:33

Tarımının gelişimi için ortak lobi kararı aldılar

Türkiye’de yıllık 7,5 milyar dolarlık tarım ürünleri ihracatıyla lider konumda bulunan Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) ve 2008 yılından beri “Tarım Önemlidir” mottosuyla faaliyet gösteren İzmir Tarım Grubu (İTG), Türk tarımının gelişimi için ortak lobi yapma kararı aldı.

Toprakların bölünmesini önlemek, organik sektörünün gelişimi, iklim değişikliğiyle mücadele, gençlerin tarıma kazandırılması ve küçük tarım işletmelerinin yaşamını sürdürmesi gibi başlıkları içeren bu ortak girişim, tarım sektörünün sorunlarını çözmeyi hedefliyor.

Ege İhracatçı Birlikleri Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Ege Hububat, Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk ve Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Melih İşliel'in yanı sıra yaklaşık 40 İTG üyesi, tarım ve gıda ihracatının geleceğini masaya yatırdı.

“KAMUOYU DESTEĞİ ŞART”

Mehmet Ali Işık, kamuoyu desteği olmadan başarı elde etmenin zor olduğunu belirterek, İzmir Tarım Grubu’nun bu konuda yaptığı çalışmaların önemine dikkat çekti. Işık, “Organik sektöründe kamuoyu desteğini arkamıza almak için Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği’ni kurduk. Organik sektörüyle ilgili kanun ve yönetmeliklerin çıkmasına büyük katkı sağladık. Türkiye’nin ülke imajını güçlendirmek ve dünya piyasalarında rekabet edebilmek için ihracata ve üretime her zaman destek verdik, vermeye devam edeceğiz” dedi.

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, sektör olarak 2023 yılı ihracat hedeflerine yaklaştıklarını belirtti. Öztürk, “2013 yılında belirlediğimiz 14 milyar dolar ihracat hedefine 12,5 milyar dolar ile yaklaştık. 2023 yılı için belirlediğimiz 1 milyar dolar hedefini aştık” diye konuştu.

“AKDENİZ’DE BİR NUMARAYA YÜKSELDİĞİNİ BELİRTMEKTEN GURUR DUYUYORUZ”

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Melih İşliel ise ülke imajının ihracatta kritik bir rol oynadığını vurguladı. İşliel, “Ülke imajı ürünlerin fiyatına doğrudan etki ediyor. Türkiye’nin su ürünleri ihracatında Yunanistan’ı geride bırakarak Akdeniz’de bir numaraya yükseldiğini belirtmekten gurur duyuyoruz” dedi.

“HER TÜRLÜ İŞ BİRLİĞİNE HAZIRIZ”

İzmir Tarım Grubu Sözcüsü İsmail Uğural, 16 yıldır “Tarım Önemlidir” mottosuyla Türk tarımının daha iyi bir noktaya gelmesi için çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. Uğural, “Türk tarımının gelişimi için Ege İhracatçı Birlikleri ile her türlü iş birliğine hazırız. Tarım sektöründeki sorunların çözümüne katkı sağlayacağına inancımız tam” dedi.

Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreter Yardımcısı Serap Ünal, İTG üyelerine tarım ürünleri ihracatını artırmak adına yapılan çalışmaları anlattı. Biofach Organik Ürünler Fuarı, New York Fancy Food Fuarı, Japan Foodex Fuarı ve Çin Uluslararası İthalat Fuarı gibi organizasyonlarda Türkiye Milli Katılım Organizasyonlarını gerçekleştirdiklerini belirtti.

Ege İhracatçı Birlikleri ve İzmir Tarım Grubu üyeleri, tarım sektöründe küçük çiftçinin üretimi bırakma noktasına gelmemesi için Ankara’nın çözümler üretmesi gerektiği konusunda görüş birliğine vardı. (ERDAL AYDIN)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.