Aydın’ın Efeler ilçesi Doğu Gazi Bulvarı Hasanefendi Mahallesi’nde turşu sektörüne damgasını vuran Hüseyin Nurlu ve Gıda Mühendisi eşi Güldane Nurlu, 60 yılı aşkın süredir turşu yaparak bu geleneği devam ettiriyor. İzmir'de başlayıp, zamanla Türkiye genelinde ve 20'den fazla ülkede tanınan turşu markalarını yaratan çift, bugün de Aydın'da üretimlerine devam ediyor.
İLK BAŞLANGIÇTA KOVAYLA, ŞİMDİ DÜNYAYA İHRACAT YAPIYORLAR
Hüseyin Nurlu, turşu yapma serüvenine İzmir'de kovayla başladığını, ardından el arabasına geçtiklerini ve sonrasında Basmane Altın Park'ta bir dükkan açtıklarını belirtti. 1980'lerin sonunda ise 250 ton salatalık isteğiyle birlikte üretim kapasitesini artırarak, bir yandan da dört ziraat mühendisi ve dört gıda mühendisiyle çalışmaya başladığını dile getirdi. 1980'lerden sonra ise 20'den fazla ülkeye ihracat yapmaya başladıklarını söyledi. Bu başarılarının ardından, turşu üretimi ve ihracatıyla ilgili her detayla ilgilenen Hüseyin Bey, eşinin de bu işte ona yardımcı olduğunu ifade etti.
Hüseyin Nurlu’nun ilginç açıklamalarından biri de, turşu yapımında kullanılan malzemelerin mevsimsel olarak değişmesi. Yazın limonlu, kışın ise sirkeyle yapılan turşulara olan talep, özellikle Aydın’da büyük. Çiftin kendi ürettikleri sirke ve limon suyu karışımından yapılan turşular, halk tarafından oldukça ilgi görüyor.
AYDIN HALKI HEM LİMONLU HEM SİRKEYİ TERCİH EDİYOR
Güldane Nurlu ise, turşu üretiminde 1989 yılında gıda mühendisliği mezunu olduktan sonra, eşinin yanında başladığı bu sektördeki tecrübesini anlatıyor. Aydın’a 3 yıl önce yerleştiklerini belirten Güldane Nurlu, turşu çeşitlerinin Aydın halkı tarafından yoğun ilgiyle karşılandığını ve tüm çeşitlerde satış yapabildiklerini söyledi. "En çok salatalık turşusu talep ediliyor, ancak karışık turşu, lahana turşusu, acı biber gibi çeşitlerimiz de oldukça tercih ediliyor" dedi.
SAĞLIKLI VE BESLEYİCİ: TURŞU BAĞIRSAKLARA İYİ GELİYOR
Turşunun sağlığa faydaları hakkında da konuşan Hüseyin ve Güldane Nurlu çifti, turşunun probiyotik özelliği sayesinde bağırsak sağlığını iyileştirdiğini ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirtti. "Turşu, C vitamini açısından oldukça zengindir ve özellikle grip gibi hastalıklara karşı koruyucu etkisi vardır" diyen Nurlu çifti, ürünlerinin her yaştan insan için sağlıklı bir seçenek olduğunu vurguladı. (SELİME AYDEMİR)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.