
Aydın’ın Bozdoğan ilçesine bağlı Kızılcaköy Mahallesi'nde yaşayan 59 yaşındaki Yüksel Sakarya, 10 yaşından bu yana baba mesleği olan kıl çadırı dokumacılığını sürdürüyor. Geleneksel el işçiliğini modern makinelerle harmanlayarak bu mesleği yaşatmaya çalışan Yüksel Sakarya, köydeki dokumacılık geleneğinin son temsilcilerinden biri olarak dikkat çekiyor.
"10 YAŞIMDAN BERİ DOKUMACIYIZ"
Kıl çadırı dokumacılığının, köyde uzun yıllardır sürdürülen bir meslek olduğunu belirten Sakarya, “Bizim çocukluğumuzdan beri dokumacılık devam ediyor. Babamızdan gördük, eski köylerde halı yerine keçi kılından yapılan çul kullanılırdı. Bu gelenek, Yörükler arasında hâlâ devam ediyor” dedi. Sakarya, kıl çadırlarının özellikle Arap Yarımadası’na ihraç edildiğini vurguladı.
"BU MESLEK ÖLMEZ"
Ancak zamanla el işçiliğinin yerini makinelerin aldığını belirten Yüksel Sakarya, “Artık makinelerle üretim yapılıyor. El dokumacılığı %99 oranında bitti, sadece birkaç parça kalmış durumda. Ama kıldan yapılan çadırlar, bu işin en kalıcı kısmı, bu meslek asla ölmez” şeklinde konuştu.
"KAŞMİRİN KİLOGRAMI 200 DOLAR"
Kıl çadırı üretiminin aşamalarını anlatan Sakarya, keçi kılının, yaz başında keçilerin sırtından kırıldığını ve özellikle kışın elde edilen kılın daha değerli olduğunu söyledi. “Kışın toplanan kıl, Kaşmir haline gelir ve bu dünya piyasasında oldukça kıymetlidir” diyen Sakarya, kılın temizlenip işlenerek Kaşmir haline getirildiğini, bu sürecin ardından ise dünya çapında yüksek fiyatlarla satıldığını belirtti. Kaşmirin kilogram başına 100 ile 200 dolar arasında değişen bir fiyatla satıldığını ifade etti.
"ARTIK SADECE KAŞMİR İŞLİYORUZ"
Yüksel Sakarya, günümüzde çadır üretiminden çok Kaşmir işleme üzerine yoğunlaştıklarını belirterek, “Eskiden çadır üretimi yapıyorduk, ancak şimdi makinelerde üretim yapılıyor. Biz şu anda sadece Kaşmir işliyoruz, makinelerde çadır haline getiriliyor” dedi.
"ÖZELLİKLE ÇİN'E İHRAÇ EDİYORUZ"
Sakarya, Kaşmirin özellikle Çin’e ihraç edildiğini ve oradaki sıfırlama makinelerinde işlendikten sonra dünya pazarına sunulduğunu da sözlerine ekledi. Ayrıca, “Bu işi seviyorum çünkü ekmeğimizi kazanıyoruz. Her sanat, her iş sevilir” diyerek mesleğine olan bağlılığını ifade etti. (SELİME AYDEMİR)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.