Takip Et
  • 30 Nisan 2025, Çarşamba 12:45

Aydınspor’un ruhu enkaz altında

Aydın’ın eski belediye başkanlarından Hüseyin Aksu, tvDEN ekranlarında yayınlanan Şehir ve İnsan programında, yalnızca bir futbol kulübünün değil, bir kentin hafızasının ve onurunun nasıl enkaza döndüğünü anlattı. Program, Aydın basınının sevilen ismi Erman Çetin’in ani vefat haberiyle başladı; kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Çetin için Aksu, “Gençti, sağlıklıydı, ani ölümü hepimizi sarstı” dedi. Ancak bu hüzünlü giriş, programın tek derinliği değildi. Hüseyin Aksu’nun belgeler, arşiv fotoğrafları ve doğrudan tanıklıklarıyla anlattıkları; Aydınspor’un çöküşüyle birlikte bir kentin nasıl çürütüldüğünün tarihçesiydi.

“BU BİR ŞAMPİYONLUK DEĞİL, EN FAZLA İLK ADIMDIR”

Programda Aydınspor’un mevcut durumuna dair değerlendirme yapan Aksu, son başarıların büyük zaferler gibi sunulmasını eleştirdi. "Bugünkü tablo, geçmişin görkemini bilenler için ancak bir başlangıç olabilir" dedi. Ardından da sert bir dille ekledi:

“Aydınspor’un sadece adını değil, ruhunu, tesisini, markasını kaybettik. Şimdi istiyoruz ki, Aydınspor’un yuvası geri verilsin.”

25 YILLIK HAZIRLIĞIN ADI: “ÇAĞDAŞ ÇÖZÜM PLATFORMU”

Aksu, programın ortalarında yalnızca Aydınspor değil, Türkiye’nin tamamını ilgilendiren sistematik bir hazırlık sürecinden söz etti. Yaklaşık 25 yıl önce başlattıkları “Çağdaş Çözüm Platformu” adlı oluşumda, ülkenin geleceği için 22 sektörel başlıkta reform modelleri geliştirildiğini anlattı. Tarım, eğitim, sağlık, enerji, sanayi gibi alanlarda yasa tasarıları haline getirilmiş çözüm önerilerini siyaset kurumlarına sunduklarını belirtti.

“Kanun metniyle geldik, lafla değil. Ama statükodan beslenen siyaset dünyası bizden rahatsız oldu. Çünkü biz onların konfor alanını bozduk.”

AYDINSPOR’LA YÜKSELEN BİR HAYAL: “BÜYÜKŞEHİR VE ŞAMPİYONLUK”

Aksu, belediye başkanlığına aday olduğu 1994 yılındaki vizyonunu hatırlattı: “Aydın Büyükşehir, Aydınspor Şampiyon” sloganı ile çıktıkları yolda, kentteki idari ve sportif yapıyı birlikte yükseltmeyi hedeflediklerini anlattı. Aydınspor için kurdukları dev tesisleri şu ifadelerle özetledi:

46.000 m² arsa üzerine inşa edilen kompleks, 3 futbol sahası, 8.000 kişilik tribün, kapalı spor salonu, yüzme havuzu, halı sahalar, 80 yataklı kamp merkezi, lokal ve restoran, diskotek, düğün salonları, amatör kulüplere tahsisli mekânlar, sayısal loto büfeleri, kulübe gelir sağlayan 12’den fazla işletme.

“Hiçbirini belediye bütçesiyle yapmadık. Aysev Vakfı’nı kurduk. Kendi cebimden, yapı marketimden mobilya, yatak, lavabo alıp bağışladım. Halkla el ele verdik.”

EN BÜYÜK ZEHİR: “SİYASETİN AYDINSPOR’A BULAŞMASI”

Aksu, Aydınspor’un çöküşünün temel sebebini doğrudan siyasetin müdahalesi olarak tanımladı. Kendi döneminde seçim sürecine girerken kulüp başkanlığından ayrıldığını vurgularken, Özlem Çerçioğlu’nu hedef aldı:

“Ben Aydınspor’u siyasetten arındırmak için koltuğu bıraktım. Ama bugün kupayı alıp sahneye çıkanlar, Aydınspor’u siyasetle kirletti.”

Spor tesislerinin yıkılış sürecini adım adım anlatan Aksu, belgeler ve fotoğraflarla desteklediği konuşmasında, “Tesisler yok edildi, kupalar dağıtıldı, plaketler yakıldı” diyerek, Aydınspor’un yalnızca binalarını değil, simgelerini ve hafızasını kaybettiğini söyledi.

"BU SADECE BENİM DEĞİL, AYDIN’IN ALIN TERİDİR"

Tüm tesislerin sadece kendi emeğiyle değil, dönemin valilerinin, federasyon başkanlarının, iş insanlarının ve halkın desteğiyle ortaya çıktığını hatırlattı. Dayanışmanın o yıllardaki başarının temel taşı olduğunu vurguladı:

“Ben bir verdim, bin kişi geldi. Bugün Aydınspor bir kişinin malı gibi yönetiliyor. Bu zihniyetle başarı gelmez.”

“ADIMI SİLDİLER AMA YİNE DE HAKKIMI HELAL ETTİM”

Programın finaline yaklaşırken Hüseyin Aksu’nun tesislerdeki lavaboların bile kendi malı olduğunu, onların da tahrip edildiğini söyleyerek “Aydınspor’un enkazında sadece beton yok. O enkazda alın terimiz, emeğimiz, ruhumuz var. Ama ben yine de hakkımı helal ediyorum” dedi.

Aksu, adının tesislerden silinmesini kişisel mesele yapmadığını, ancak bu intikam siyasetinin Aydınspor üzerinden yürütülmesini asla kabul etmediğini belirtti.

“TESİSLERİ İADE EDİN, HELALLİĞİ HAK EDİN”

Son olarak, 2017 yılında Özlem Çerçioğlu’na yazılı olarak sunduğu öneriyi tekrar gündeme getirdi. Aydınspor’a ait tesislerin ve gelir sağlayan tüm işletmelerin geri verilmesini istedi:

“Aydın’ı yeniden bir araya getirip o ruhu canlandırırsanız, gerçek helalliği o zaman alırsınız. Sadece benden değil, bütün Aydın’dan.” (SELİME AYDEMİR) 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.