Takip Et
  • 26 Mart 2025, Çarşamba 14:38

"Kalp sizi uyarır, sinyali görmezden gelmeyin"

Aydın Devlet Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bozkurt, tvDEN ekranlarında yayınlanan ve Hazal Bayık’ın sunduğu Sağlık Vakti programına konuk oldu. Kalp ve damar sağlığı üzerine merak edilen her konunun konuşulduğu programda Op. Dr. Bozkurt, kalp ve damar hastalıklarının günümüzde geldiği noktayı, risk faktörlerini, tedavi yöntemlerini ve alınması gereken önlemleri kapsamlı bir şekilde anlattı.

"Kalp hastalıkları, insan hayatının her döneminde hayati risk taşıyor." diyen Bozkurt, "Erken tanı ve zamanında müdahale ile kalbimizi ve yaşamımızı koruyabiliriz." mesajını verdi.

KALP VE DAMAR HASTALIKLARI NELERİ KAPSAR?

"Kalp damar hastalıklarını kalp hastalıkları ve damar hastalıkları olarak ikiye ayırabiliriz." diyen Bozkurt, "Cerrahi olarak en sık koroner bypass, kalp kapak operasyonları, anevrizma cerrahileri ve nadiren kalp tümörleri ameliyatlarını yapıyoruz. Periferik damar cerrahisi kapsamında ise şah damarı, bacak ve kol damarlarındaki tıkanıklıkların yanı sıra, varis tedavileri ve diyaliz hastalarına damar yolu açılması gibi işlemleri gerçekleştiriyoruz." ifadelerini kullandı.

RİSK FAKTÖRLERİ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Kalp ve damar hastalıklarının en önemli risk faktörlerini sıralayan Bozkurt, "Sigara, alkol, yüksek kolesterol, diyabet, hipertansiyon, obezite, genetik faktörler, sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam başlıca risklerdir. Ancak en tehlikeli ikili; sigara ve şeker hastalığıdır. Damarları adeta mahveden bu ikili, kalp sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor." dedi.

Pandemi sonrası kalp ve damar hastalıklarının tüm dünyada arttığına dikkat çeken Bozkurt, "Özellikle koroner bypass ve şah damarı tıkanıklıkları daha sık görülür oldu. Üstelik hastalık yaşı 30’lara kadar düştü." diyerek uyarıda bulundu.

KARDİYOLOJİ Mİ? KALP DAMAR CERRAHİSİ Mİ?

"Hastalar, şikayetleri olduğunda çoğu zaman doğrudan kalp damar cerrahisine mi gitmeli, kardiyolojiye mi başvurmalı karıştırıyorlar." diyen Bozkurt, şu ayrımı yaptı:

"Kardiyoloji bu işin tanısal kısmıdır. Çoğunlukla hastalığı ilk onlar tespit eder. Biz cerrahlar ise işin operasyon kısmındayız. Genellikle hastalar önce kardiyolojiye başvurmalı. Eğer cerrahi ihtiyaç varsa bize yönlendirilir."

KALP AMELİYATLARINDA RİSK NASIL HESAPLANIR?

"Ameliyat öncesi hastamız tam anlamıyla bir check-up’tan geçiyor." diyen Bozkurt, yaş, genel durum, ek hastalıklar gibi birçok parametre üzerinden kişiye özel risk değerlendirmesi yaptıklarını belirtti.

Ameliyat sırasında kalbin nasıl durdurulduğuna dair bilgi veren Bozkurt, "Kalbi durdurup kalp-akciğer makinesine bağlıyoruz. O sırada hem vücudun dolaşımı hem de oksijenlenmesi bu cihaz sayesinde sürüyor. Ancak bazı ameliyatları kalbi durdurmadan da yapabiliyoruz." diye konuştu.

BYPASS MI? STENT Mİ?

"Her hasta, bypass yerine stent takılıp takılamayacağını soruyor." diyen Bozkurt, bu kararın anjiyo sonrası yapılan konsey değerlendirmesiyle verildiğini söyledi. "Her hastayı stente zorlamak yanlış olur. Hangi yöntemin daha faydalı olacağı bilimsel veriler ışığında belirlenir." dedi.

GENÇLERDE KALP KRİZİ DAHA RİSKLİ

Genç yaşta kalp krizinin daha ölümcül olmasının sebebini anlatan Bozkurt, "Yaşlılarda yan damarlar geliştiği için tıkanıklık durumunda kalp kısmen korunabiliyor. Ancak gençlerde yan damar oluşumu zayıf olduğu için direkt hayati riske dönüşüyor." ifadelerini kullandı.

KALP KAPAK HASTALIKLARI VE TEDAVİSİ

Romatizmal ateş gibi enfeksiyonların kalp kapaklarını bozduğunu anlatan Bozkurt, "Kapak tamiri mümkün değilse mekanik veya biyolojik kapak takıyoruz. Mekanik kapak ömürlük ama kan sulandırıcı kullanmak şart. Biyolojik kapak ise 10-15 yıl sonra bozulabiliyor ama kan sulandırıcı kullanmaya gerek kalmıyor." dedi.

ANEVRİZMA: SESSİZ TEHLİKE

Anevrizmanın genellikle belirti vermediğini vurgulayan Bozkurt, "Rüptür (yırtılma) riski çok yüksek. Genetik yatkınlık önemli ama hipertansiyon da büyük etken. Aile öyküsü olanlar mutlaka kontrolden geçmeli." diye konuştu.

KALP AMELİYATLARINDA GÖĞÜS KEMİĞİ KESMEDEN CERRAHİ MÜMKÜN MÜ?

Bozkurt, "Sağ veya sol meme altından küçük kesilerle kalp ameliyatları yapılabiliyor. Ancak her hastaya uygulanamayabiliyor. Yine de birçok vakada bu yöntemi tercih ediyoruz." dedi.

DUYGUSAL DEĞİŞİM OLUR MU?

"Hastalar ameliyat sonrası duygu durum değişimi yaşayabiliyor." diyen Bozkurt, "Birçok hasta veya yakını bana, ‘Hocam ameliyat sonrası babam bambaşka biri oldu’ diyor. Bu süreç travmatik. Ancak zamanla hastalar eski hallerine dönüyor." şeklinde konuştu.

BACAK DAMARLARI VE VARİSLER

Periferik damar hastalıklarını ve varisi de detaylandıran Bozkurt, "Bacak damarlarında tıkanıklık, yürürken ağrı, soğukluk ve krampla kendini belli ediyor. En büyük sebepleri sigara ve diyabet. Varis ise ayrı bir hastalık. En önemli korunma yöntemi varis çorabı ve yüzme." dedi.

ŞAH DAMARI TIKANIKLIKLARI HAYATİDİR

"Şah damarı tıkanıklığı felce kadar gidebilir. Genellikle nörolojiye başvuruluyor ama biz de devreye giriyoruz. Yüzde 70 üzeri darlık varsa cerrahi müdahale şart." dedi.

BÖBREK YETMEZLİĞİ KALBİ ETKİLİYOR

"Diyalize giren hastalarda kalp damar hastalıkları riski çok yüksek. Kateter yerine fistül öneriyoruz, daha sağlıklı ve uzun ömürlü." ifadelerini kullanan Bozkurt, multidisipliner çalışmanın önemine vurgu yaptı.

KALP SAĞLIĞI İÇİN ALTIN ÖNERİLER

"Genetiğimizi değiştiremeyiz ama diğer riskleri azaltabiliriz. Sigara, alkol bırakılmalı, şeker ve tansiyon kontrol edilmeli, spor yapılmalı, beslenme sağlıklı olmalı ve mutlu olunmalı." diyen Bozkurt, "Vücudumuz bize sinyal veriyor. Göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı gibi durumları asla ihmal etmeyin." diyerek uyardı.

"HAYAT GEÇİYOR, SEVDİKLERİNİZİ İHMAL ETMEYİN"

Son olarak izleyicilere seslenen Op. Dr. Mehmet Bozkurt, şu mesajı verdi:

"Bir gün kalp cerrahisi gibi ciddi bir hastalık bizi bulabilir. O güne kalmadan sevdiklerimizle vakit geçirelim, hayallerimizi ertelemeyelim. Hayat çok kıymetli, sağlığımıza sahip çıkalım." (SELİME AYDEMİR)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.