Takip Et
  • 24 Ocak 2025, Cuma 18:30

Aydın enginarının coğrafi işareti tescillendi

Aydın’ın Enginarı, coğrafi işareti tescillendikten sonra bölgedeki üreticiler büyük bir heyecan yaşıyor. Aydın’daki Enginar üretiminin öncülerinden biri olan Dilayda Bilge, tescilin ardından duygu ve düşüncelerini paylaştı.

Bilge, Enginar üretiminin köklü bir gelenekten geldiğini ve kendi ailesinin yarım asırdan fazla bir süredir bu işi yaptığını belirterek, Aydın’daki Enginar üretiminin çok uzun yıllardır devam ettiğini söyledi. Aydın Enginarı'nın diğer enginar çeşitlerinden en büyük farkının, Büyük Menderes Ovası'nda yetişmesi ve sakız cinsi olması olduğunu vurgulayan Bilge, “Enginarın tadı gerçekten çok farklı. Bu tescil sayesinde daha geniş kitlelere ulaşmayı umuyoruz” dedi.

“ZORLU VE EMEK YOĞUN BİR SÜREÇ”

Enginar üretiminin oldukça zahmetli bir iş olduğunu belirten Bilge, enginarın yetişmesi için özel ilgi ve bakım gerektiğini ifade etti. "Enginar nazlı bir sebze, ne soğuğu sever ne de aşırı sıcağı. Suya da oldukça düşkün, susuzluğu asla kabul etmez" diyen Bilge, yıl boyunca enginarların bakımına büyük emek harcadıklarını belirtti. Her yıl Eylül-Ekim aylarında dikim işlemlerini gerçekleştirdiklerini anlatan Bilge, üretimin bir önceki sezondan kalan enginarlarla birlikte en az üç yıl devam ettiğini söyledi.

Bilge, “Toprağı yenilemek için sezon sonunda enginarlar kaldırılır ve başka ürünler ekilir. Sonra tekrar Eylül-Ekim’de enginar dikimlerimiz başlar. Bu döngü devam eder” diye ekledi. Ayrıca, mevsimsel değişikliklerin etkisiyle enginarların bu yıl daha erken hasat edilmeye başlandığını belirtti.

AYDIN ENGİNARI: SAĞLIKLI VE ŞİFA KAYNAĞI

Bilge, enginarın sadece bölge için önemli bir ekonomik değer taşımadığını, aynı zamanda sağlık açısından da oldukça faydalı olduğunu ifade etti. "Enginar gerçekten şifa kaynağı bir sebze. Karaciğer dostu ve sağlıklı bir gıda," diyen Bilge, hem üretici hem de tüketici olarak enginarı sevdiğini söyledi. "Tüketicilere her zaman Aydın Enginarını tavsiye ediyorum" diye ekledi.

GENÇ GİRİŞİMCİLERE TAVSİYELER

Gıda sektörüne girmek isteyenlere de tavsiyelerde bulunan Bilge, bu sektörün hem riskli hem de çok sevilen bir alan olduğunu ancak güvenilirlik sağlamanın önemini vurguladı. "Eğer imkânı varsa, herkes en ufak bir toprağını bile değerlendirsin. Çünkü günümüzde doğru ve temiz gıdaya ulaşmak oldukça zorlaştı," diyerek, sağlıklı gıda üretiminin önemini belirtti. Ayrıca, doğru gıdayı üretmenin ve tüketicilere ulaştırmanın her zaman değerli olduğunu ifade etti.

Son olarak, Bilge, Aydın Enginarı'nın tescilinin kendileri için büyük bir adım olduğunu ve bu sürecin daha geniş kitlelere ulaşmalarını sağlayacağını düşündüklerini dile getirerek, "Umarım herkes bir gün Aydın Enginarı'nı tadacak" dedi. (SELİME AYDEMİR)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.