Takip Et
  • 1 Şubat 2025, Cumartesi 14:03

Müslüm Baba’nın Aydın şubesi

Aydın’ın Efeler ilçesinde yaşayan, Çine doğumlu yerel sanatçı Mustafa Aydanlı, güçlü sesi ve eserleriyle halk müziği ile arabesk arasında kendine özgü bir tarz oluşturdu. “Aşkından Oldum Divane”, “Sunam” ve “Ağla Sevgilim” gibi birçok esere imza atan sanatçı, özellikle usta sanatçı Müslüm Gürses’e olan benzerliğiyle dikkat çekiyor. Bu benzerlik nedeniyle sokakta sık sık durdurulan Aydanlı, “Müslüm Baba’nın Aydın Şubesi” olarak anıldığını söylüyor. Müziğe olan tutkusunu ve sanat yolculuğunu kendisinden dinledik.

“BEN KENDİMİ ONA BENZETMEDİM”

Sanat yaşamında halk müziğine ağırlık verdiğini belirten Mustafa Aydanlı, Müslüm Gürses’e olan benzerliğiyle ilgili şunları söylüyor:

“Şimdi benzerlikle ilgili, ben kendimi ona benzetmedim. Allah’ın takdiri tabii ama sokakta yürüdüğümde, meydanda genç kızlarım, evlatlarım diyerek yanıma gelip, ‘Hocam seninle bir resim çekilebilir miyim? Müslüm Baba’ya benziyorsun’ diyorlar. Ben de onlara ‘Müslüm Baba’nın Aydın şubesiyim’ diyorum. Ama müzik tarzımız çok farklı. Benimki halk müziği, arabesk değil.”

Sanatçı, birçok televizyon programında da yer aldığını, hatta Aydın’da “Müslüm Baba’ya benzeyen sanatçı” olarak anıldığını belirtiyor.

BAĞLAMAYLA BAŞLAYAN SANAT YOLCULUĞU

Çine’de doğan ve köyde büyüyen Mustafa Aydanlı, bağlamaya olan ilgisinin çocuk yaşlarda başladığını anlatıyor:

“Çocukken müziğe ilgim çok büyüktü. O zamanlar ne televizyon vardı ne de internet. Sadece TRT’den dinlediğimiz aşıklardan ilham alırdık. Özellikle Yıldıray Çınar’ı çok seviyordum, ona özenirdim. İzmir’de onun konserine gittim ve grubuna katılmak istedim. Ama o dönem imkanlar kısıtlıydı, yetişemedim. Fakat müzikten hiç kopmadım.”

Bağlamaya olan sevgisi nedeniyle genç yaşta bir saz almak isteyen Aydanlı, bunun için büyük bir fedakârlık yapmış:

“Köyden Çine’ye geldim, elimde sadece 42,5 lira vardı. Babamdan gizli zeytin sattım, bir saz almak için. O zaman Çine’de saz pahalıydı. Bir adam meydanda saz satıyordu, biri 35, biri 45, biri 42,5 liraydı. Param tam yetmiyordu ama sonunda pazarlıkla aldım. O sazla askerlikten sonra müziğe gönül verdim.”

“İLK ŞARKIMI TABAK YIKARKEN YAZDIM”

Sanatçının müzik kariyerindeki en önemli dönüm noktalarından biri işsiz kaldığı bir dönemde gerçekleşmiş. O süreci şu sözlerle anlatıyor:

“Bir yerde çalışıyordum, işimi kaybettim. Lokantada tabak yıkamam istendi. Gücüme gitti. O gün kendime ‘Bu işi bırakıp şarkı yazacağım’ dedim. İlk şarkımın sözlerini o an yazmaya başladım: ‘Halim kime, arzu edeyim?’”

Bu sözler, daha sonra ünlü şarkılarından biri olan “Aşkından Oldum Divane”ye dönüşmüş.

“ŞARKILARIM TÜRKİYE GENELİNDE DİNLENİYOR”

Bugüne kadar 15’e yakın şarkı bestelediğini belirten Aydanlı, eserlerinin sadece Aydın’da değil, tüm Türkiye’de dinlenebileceğini ifade ediyor:

“Ben Aydın için değil, Türkiye için şarkılar yapıyorum. Aydın şarkısı da yok, Muğla da yok, Antalya da yok. Benim şarkılarım her yere hitap ediyor.”

Son çalışması hakkında da bilgi veren sanatçı, “Aşkından Oldum Divane” adlı eserinin yaklaşık bir buçuk ay önce yayınlandığını ve büyük beğeni topladığını söylüyor.

Şarkılarında büyük ustaların da katkısı olduğunu belirten Aydanlı, kayıt sürecinde pek çok önemli isimle çalıştığını anlatıyor:

“Bağlamada Adnan Varveren çaldı, udu Bayram Durmaz hocam çaldı. Orhan Gencebay’ın ekibinden Şerafettin isimli bir arkadaşımız vardı, o da çaldı. Hepsi rahmetli oldu ama eserlerimiz yaşıyor.”

KLİPTE KİMLER YER ALDI?

Sanatçının son klibi “Aşkından Oldum Divane”, Aydın’da çekildi ve büyük ilgi gördü. Klibin yönetmenliğini Güngör Yorat üstlenirken, başrol manken olarak Zelina Tekeş yer aldı. Klipte ayrıca Nahit Çetinkaya, Coşkun Yıldız, Ahmet Cengiz ve Sinan Aktaş gibi isimler de rol aldı.

Müziğe duyduğu tutkuyla yıllardır sahnede olan Mustafa Aydanlı, hem sesi hem de benzerliğiyle halkın ilgisini çekmeye devam ediyor. Yeni projelerle sevenleriyle buluşmaya hazırlanan sanatçı, müzik yolculuğunu sürdüreceğini söylüyor. (SELİME AYDEMİR) 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.