Takip Et
  • 22 Ocak 2019, Salı

Prof. Dr. Cavit Bircan’a Teşekkürname

Sevgili Aydın Denge Gazetesi okurları, Adnan Menderes Üniversitesinde rektör ataması nihayet gerçekleşti ve Prof. Dr., Cavit Bircan hoca makamını Prof. Dr., Osman Selçuk Aldemir’e devretti.

Bildiğiniz gibi Cavit hoca tam 4 yıl belki de 2 ayda fazladan olmak üzere ADÜ’de rektörlük yaptı. Bildiğiniz gibi ADÜ 1992 yılında kuruldu, ilk rektör rahmetli Prof. Dr. Nevres Turhan’ı rektör atayan merhum Turgut Özal'dı. Son rektörde Cavit hoca oldu. Bugüne kadar ADÜ’de 6 tane rektör vazife yaptı. Bu rektörler arasında sadece 2 tane iz bırakan rektör oldu. Birincisi Prof. Dr. Cezmi Öncer sonuncusu da Cavit hoca oldu. Yalnız şunu söyleyebilirim, birinci rektör olumsuzluğa örnek oldu. Burada çok özel yapılanmalar olduğunu herkes o zamandan biliyordu, o zamanlar üniversitemiz bir ideoloji uğruna heba edilmişti. Hiç unutmuyorum ADÜ’nün öğrenci sayısı 15 bin civarındaydı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin öğrenci sayısı ise 30 bin civarındaydı. Aradan yıllar geçti, bugün ADÜ’nün öğrenci sayısı 65 bin civarındadır. Aynı zamanda üniversiteye alınan akademisyenlerde de bilimsel kariyer yüksek oranlara ulaştı. Bunlardan sadece bir tanesini misal vereyim psikoloji bölümündeki hocamız Doç. Dr. Mehmet Şakiroğlu CNN Türk’teki programları ile ADÜ’nün Türkiye çapında şöhret bulmasında büyük emeği olmuştur.

Aynı zamanda Cavit hocan rektörlüğü zamanında ülkemizde çok sayıda irili ufaklı siyasi olaylar meydana geldi. 17 Aralık sonrasından itibaren paralel yapı ile mücadele ve arkasından da FETÖ terör örgütünün darbe teşebbüsü ile mücadele ederek geçti. Özellikle darbe teşebbüsü sonrası mücadelede rektör Cavit hocamız ilk geceden itibaren hep kent meydanındaydı ve en ön safta idi. En kritik dönemden geçerken FETÖ’ye karşı bir üniversite olarak gerçekten anlı şanlı bir mücadele verdi.

Aynı zamanda bu üniversite isminin demokrasi şehidi hemşehrimiz rahmetli Adnan Menderes’ten aldığı için bu dört sene içinde üniversite bünyesinde bir ‘Uluslararası Darbeler Sempozyumu’ düzenlendi. Üniversite tarihinde bir ilk olarak ADÜ’nün 26 yıllık tarihinde görülmemiş bir şekilde ilgi ve alaka ile yapıldı bu sempozyum. Bütün ilim insanları 27 Mayıs istilalini 50 ayrı pencereden irdelediler ve muazzam tarihi sonuçlara ulaşıldı. Bu sempozyum Cavit hocanın ilim dünyasına ve ülkemize yaptığı en büyük hizmettir. İnanıyorum ki o gün rahmetli menderesin ruhu en mutlu anlarını yaşamıştır. Daha bunun gibi nice örnekler sayılabilir. Atalarımız ne güzel söylemişler. ‘Mahkemeler kadıya mülk değildir.’ Bu açıdan ADÜ prof. Dr. Cavit Bircan hocayı Aydın’a ve ilim dünyasına yapmış olduğu hizmetlerden dolayı kutluyorum. Bir Aydınlı olarak teşekkürlerimi sunuyorum. Biz sizden razıyız, Allah’ta sizlerden razı olsun. Bu vesile ile de başkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından Adü rektörü olarak seçilen Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir hocaya vazifesinde üstün başarılar diliyorum. Reisin seçtiği rektörümüzün Aydın’a hayırlı hizmetler yapacağına yürekten inanıyorum zatı hallerine başarılar dilerken Cavit hocama da bundan sonraki bireysel ve bilimsel çalışmalarında zihin açıklığı diliyorum, başarılar diliyorum. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.