Takip Et
  • 19 Mart 2019, Salı

MALİYE BAKANI BERAT ALBAYRAK AYDIN'DAYDI

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yemekli toplantısına gittim.Toplantı öncesi bir gözlemimi burada ifade etme gereğini hissediyorum. Son iki aydan beri Aydın’a gelen bakanların toplantılarına katıldım çoğunlukla. Bu toplantılar partinin düzenlediği toplantılar veya kurum ve kuruluşların organize etmiş olduğu toplantılar şeklinde oluyordu. Sayın Albayrak’ ın toplantısı da kurum ve kuruluşların organize ettiği toplantılar grubundandı. Bu toplantı Aydın-Muğla Esnaf Kooperatifleri tarafından organize edilmişti. Bu açıdan bu toplantıya Aydın’daki tüm esnaf teşkilatları, sanayiciler ve tüccarlar katıldı. AKP haricindeki dış dünya kalabalık bir toplulukla toplatıya katıldı. Bu açıdan verimlilik partinin tertiplediği toplantılardan kat ve kat fazlaydı. Sanayi Bakanı Mustafa Varank’ın katıldığı toplantı da bu şekilde olmuştu.

Yemekli toplantı Esnaf Kefalat Kooperatifleri Bölge Başkanı Sayın Necip Saraç’ın açılış konuşmasıyla başladı. Konuşmasında kırk iki kooperatifin birleşmesi sonucu meydana geldiklerini söyledi. Kooperatifler hakkında genel bilgi verdi. Sayın Saraç yazılı metne bağlı kalırken heyecandan tiril tiril titriyordu. Yazılı metni diskalifiye etti. Konuşmasını irticalen (kağıtsız kalemsiz) yapmaya başlayınca hitabet açısından adeta döktürdü. Bu açıdan da sayın Saraç’ı yürekten tebrik ediyorum. Bu güzel hitabetinden dolayı.

Daha sonra kürsüye Halk Bankası Genel Müdürü Sayın Osman Arslan geldi. Güzel bir selamlama konuşması yaptı. Konuşmasında Halk Bankası'nın 2002'de verdiği kredi miktarının 153 milyon lira, kredi alan esnaf sayısınınsa 63 bin olduğunu açıkladı. Bugün ise kredi miktarı 37 milyar lira, kredi kullanan esnaf sayısı ise 520 bin kişi. Aydın’da 2002 yılında kredilendirilen esnaf sayısı 4 bin kişi iken bu rakam 2019'da ise 20 bin kişi oldu.

Daha sonra kürsüye Aydın Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Savaş geldi. Büyük alkışla sahneye gelen Mustafa Savaş konuşmasına selamlamayla başladı. Sayın Savaş bakanların Aydın ziyaretlerinden duyduğu mutluluğu dile getirerek seçimden sonra da bakanlarla belediye birlikteliğinin yükseleceğini dile getirdi. Sayın Savaş "Bizim 17 senelik iktidarımızda bir yönümüz eksik kaldı. İktidarla belediye olarak birlikteliğimiz olamadı. 31 Mart'tan sonra bu açığımızı da kapatacağız. Biz 10 yıldan beri Aydın’da temel belediyecilik sorunlarıyla boğuşuyoruz. Bunu aşamadık." dedi. "31 Mart'tan sonra da temel sorunlar en kısa zamanda halledilecek ve ardından yerel kalkınma projelerimize başlayacağız." dedi sayın savaş.

Daha sonra kürsüye Aydın Valisi Yavuz Selim Koşgel geldi. Sayın valimiz selamlamayla başladı konuşmasına. Esnafın tarihi süreçteki gelişmelerini çok iyi anlattı. Ve ahiliğin mana ve ehemniyetini dile getirdi.

Ve en son konuşmacı olarak da Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak kürsüye geldi. Selamlamayla konuşmasına başlarken harika bir edebiyat ortaya koydu. Ayrıca Sayın Bakan'ın ilk sözleri beni ve salondaki herkesi çok mutlu etti. Şunu söyledi: "Bugün sabah Yenizelanda’da Müslümanlara yönelik katliamı faşist ve barbarca olarak ilan ediyorum." Bu sözler toplantıdaki insanları çok mutlu ettiği gibi umarım şehit kardeşlerimizi de mutlu etmiştir.

"2013 yılı Türk ekonomisi fert başına düşen milli geliri 12 bin doları aşmaya başlayınca bir yerlerden düğmeye basılmaya başladı. 2013 Mayıs'ta başlayan bu süreç Ağustos 2018'de de daha değişik bir zirveye çıktı. Aynı muameleye geçmişte Rusya da uğramıştı. Rusya bu süreçte 300 milyar dolar para sattı ve bu süreci 3 senede anca aşabildi. Türkiye’nin bu krizden kısa zamanda kurtulmasının ve krizi en hızlı şekilde atlatmasının sebebi başkanlık sistemine sahip olmasından kaynaklanmaktadır.

Sayın Bakan daha sonra enflasyondaki rakamları dile getirdi. Bu yılın eylül ayında enflasyonun yüzde 15'in altında olacağını dile getirdi. Ziraat Bankası kanalıyla seracılık kredisi vererek bu şehri uçurmak mümkündür. Ziraat Bankası'nın bu projesiyle Aydın şehri değişik bir noktaya gelecektir. Mayıs ayında cari açık 56 milyar tl idi bugün ise cari açığımız şubat sonu 17 milyar tl oldu. Yaz Aylarında ise cari açığımız artı seviyesine gelecek dedi.

Ticari ilişkilerimizin iyileşmesinin iki tane işareti vardır. Birincisi konkordato ilan sayısı, ikincisi bankaların bilançolarındaki rakamlardır. Piyasalara sağlanan kaynaklar İMF’ye boyun eğecekler diye dedikodu yapanlara en büyük tokat olmuştur. Cumhur İttifakı'nın Aydın’da ve Nazilli’de çok iyi örnekler oluşturduğunu gördüm. Aydın’da Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu 137 proje açıklamış ama 120 tanesi proje havada kalmış. 31 Mart'a giderken bu seçimler çok önemlidir. Zira bu seçime giderken Kandil'den PKK ve FETO demeç veriyor bunu görmek lazım. Bunu insanlara göstermek lazım. Bu seçimin Cumhur İttifakı ve beka açısından önemi budur." şeklinde konuştu. Sayın Bakan konuşmasını bitirdikten sonra toplantı salonundan arabasına kadar 50 metrelik mesafeyi 20 dakikada aşabildi. Bu da toplantının ne kadar verimli geçtiğinin bir işareti olarak görülebilir.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.