Takip Et
  • 10 Ocak 2025, Cuma 13:28

Çevre Gönüllülerinden Beşparmak Dağı’na çıkartma

Çevre Gönüllüleri Beşparmak Dağına  Çıkartma  Yaptı

Latmos (Beşparmak) Dağları’nda, Söke’ye bağlı Yeşilköy ve Karacahayıt sınırları içerisindeki Gökbel mevkiinde açılması planlanan Kırma Eleme Tesisi için verilen "ÇED Gerekli Değildir" kararına karşı açılan davanın bilirkişi keşfi gerçekleştirildi. Bölgenin çevresel değerlerini korumak amacıyla açılan davaya destek için çevre gönüllüleri, sivil toplum örgütleri ve bölge halkı bir araya geldi.

Didim’e içme suyu sağlamak amacıyla planlanan Beşparmak Barajı, Azap Gölü Ulusal Sulak Alanı ve Karacahayıt Göleti arasında kalan bölge için "ÇED Gerekli Değildir" kararı, çevreciler ve köylüler tarafından itirazla karşılandı. Latmos Platformu’nun gönüllü hukukçusu Mehmet Cilsal tarafından hazırlanan dava dilekçesiyle, Yeşilköy ve Karacahayıt muhtarları Bülent Dalkılıç ve Nebil Kırca yürütmeyi durdurma ve faaliyetin iptali talebiyle İdare Mahkemesi’ne başvurdu.

Gerçekleşen bilirkişi keşfinde, heyet faaliyetin yapılması planlanan alanda incelemelerde bulundu. Bölge halkının yanı sıra Aydın, Kuşadası, Didim, Akbük, Söke, Bodrum ve İzmir’den gelen çevre gönüllüleri keşif sırasında bir araya gelerek dayanışma sergiledi.

Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, Latmos’un eşsiz jeolojik ve kültürel değerlerinin tehdit altında olduğunu belirtti. Sürücü, bölgedeki madencilik faaliyetlerinin doğada geri dönülemez tahribata yol açabileceğini vurguladı:

“Maden faaliyetleri nedeniyle köylerdeki insanların sağlığı bozuluyor, zeytin ağaçları zarar görüyor, meralar yok ediliyor, sular kirleniyor. Maden kamyonlarının yarattığı toz ve gürültü, köylülerin yaşam kalitesini düşürüyor. Latmos bölgesi mutlaka bütüncül bir koruma statüsüne alınmalıdır.”

Latmos’un sadece çevresel değil, aynı zamanda kültürel ve turistik bir değer olduğunu ifade eden Sürücü, bölgenin korunması durumunda gelecekte önemli bir turizm destinasyonu haline gelebileceğini söyledi.

“Latmos, korunması halinde Kapadokya gibi bir turizm merkezi olabilir. Bu da yöre halkının geleneksel yaşamını sürdürmesini ve ekonomik kalkınmasını sağlayacaktır.”

Bilirkişi incelemesinden olumlu bir karar çıkmasını bekleyen çevreciler, Latmos’un korunması için mücadelelerini sürdürmeye kararlı. (NECATİ MALDAR)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.