Dr. Ayşegül Çoruhlu, yeni kitabı "Longevity Planı" ile insan biyolojisinin genç kalma potansiyelini keşfetmeye davet ediyor. Uzun yaşam ve sağlıklı kalmanın yollarını bilimsel yöntemlerle açıklayan Çoruhlu, "Genç yaşlanmak mümkün!" diyor. Biyokimya uzmanı Çoruhlu’ya göre, sağlıklı hücrelere sahip olmak ve yaşam biçimimizi gözden geçirmek bizi uzun ve mutlu bir ömre götürüyor.
YAŞLANMANIN GİZEMİ ÇÖZÜLDÜ!
Dr. Ayşegül Çoruhlu, insan hücrelerinin yaşlanma sürecinin artık bilimsel olarak çözüldüğünü belirtiyor. “Eğer hastalandıktan sonra çözüm bulabilseydik, Alzheimer, kanser gibi hastalıklar bu kadar yaygın olmazdı” diyen Çoruhlu, hücrelerin belirli yaşlarda kırılma noktaları yaşadığını, bunun da yaşlanmayı hızlandırdığını ifade ediyor.
"44 yaşına geldiğimizde vücudumuzda kahve metabolizması ve lipit dengesi bozulmaya başlıyor. 60 yaşında ise kardiyovasküler sorunlar daha çok görülüyor. Bu yaşlarda hücrelerimizin fonksiyonlarını kaybetmeye başladığını görüyoruz. Aslında yaşlanma, sürekli ilerleyen bir süreç değil, belirli kırılma noktaları var.”
HÜCRELER NE SEVER?
Dr. Çoruhlu’ya göre, genç kalmanın sırrı hücrelerimizi nasıl beslediğimizde ve onlara nasıl davrandığımızda saklı. Çoruhlu, “Hücrelerimiz aç kalmayı, düzenli uykuyu ve doğal yaşam döngüsünü sever. Vücudu aç bırakarak, hücrelerin kendi kendini temizleme sürecini, yani otofajiyi başlatabiliriz. Bu süreç, yaşlı ve yıpranmış hücrelerin yenilenmesini sağlar,” diyor.
Ayrıca, gece geç saatlerde uyumanın vücuda zarar verdiğini vurgulayan Çoruhlu, “Gece yatarken uyuduğunuz saatler, vücudun hücresel yenilenme süreci için kritik. Hücreler ancak derin uykuda, yeterli dinlenme süresi sağlandığında tam kapasite ile çalışabilir,” ifadelerini kullanıyor.
YAŞLILIK BULAŞICI MI?
Yaşlı hücrelerin etrafındaki diğer hücreleri de etkileyebileceğini söyleyen Dr. Çoruhlu, “Yaşlanmış hücreler, kendilerini yok edemezlerse çevrelerindeki hücrelere de zarar verir. Bu nedenle, yaşlanmanın etkilerini minimize etmek için hücresel yenilenme sürecini sürekli aktif tutmamız gerekiyor,” diyor. Bu süreci hızlandırmak için beslenmeye, uykuya ve stres yönetimine dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.
GELECEKTE NE BEKLİYORUZ?
Dr. Ayşegül Çoruhlu, bilim dünyasında yaşlanmanın önlenmesine dair büyük gelişmeler olduğunu söylüyor. "Artık yaşlanmanın biyolojik süreçleri çok net anlaşılıyor. Zamanla, hücrelerimizi genç tutmanın yeni yolları keşfedilecek. Şu anda bile 40’lı yaşlardan sonra kilo vermek, doğru beslenmek ve fazla yemek tüketmemek yaşlanmayı yavaşlatmanın en etkili yollarından biri,” diyor.
Genç kalmak ve sağlıklı bir ömür sürmek isteyenler için Dr. Çoruhlu, yaşam biçimimizi gözden geçirmenin, biyolojik saatimize ve hücrelerimize saygı göstermenin önemine dikkat çekiyor. (HABER MERKEZİ)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.