Takip Et
  • 7 Ekim 2024, Pazartesi 13:56

Aydın’da uzmanından gebelik ve sağlık önerileri

Özel Medinova Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Dr. Dilara Can, tvDEN ekranlarında Hazal Bayık’ın sunduğu Sağlık Vakti programına konuk oldu. Programda, gebelik öncesi ve sonrası süreçler, doğum şekilleri, gebelikte beslenme, HPV aşısı, kadın sağlığı ve meme kanseri farkındalık ayı kapsamında önemli bilgiler verdi. Dr. Can, gebeliğin planlı bir süreç olması gerektiğini belirterek, anne adaylarının sağlıklı bir gebelik geçirmesi için dikkat edilmesi gereken hususlara değindi. Kadın sağlığı konularında ise düzenli kontrol ve erken teşhisin önemini vurguladı.

GEBELİK ÖNCESİ HAZIRLIK ÖNEMLİ

Dr. Dilara Can, gebelik sürecinin planlanması gerektiğini ve anne adaylarının gebelik öncesinde doktora başvurarak sağlık durumlarını değerlendirmeleri gerektiğini belirtti. "Gebe kalmadan önce yapılan kontrollerde, adet düzensizliği, diyabet, tansiyon, kalp hastalıkları gibi sağlık sorunları olup olmadığını saptayabiliyoruz. Ayrıca annenin ideal kilosunu belirleyerek, sağlıklı bir gebelik için beslenme önerileri verebiliyoruz" dedi. Gebelik düşünen çiftlere sağlıklı yaşam tarzı önerilerinde bulunan Dr. Can, gebelik öncesinde folik asit kullanımının önemini de vurguladı.

GEBELİKTE BESLENME NASIL OLMALI?

Gebelik sürecinde annenin fizyolojisinin değiştiğini söyleyen Dr. Can, bu süreçte doğru ve dengeli beslenmenin önemini şu sözlerle açıkladı: "Gebelikte sebze, meyve ve protein açısından zengin bir diyet tercih edilmeli. Bunun yanı sıra sakatat, çiğ et, iyi yıkanmamış sebze ve meyvelerden, paketli gıdalardan kaçınılmalı. Omega-3 açısından zengin balıklar da tercih edilebilir, ancak ağır metaller içerebileceği için büyük balıklar yerine daha küçük balıklar tüketilmelidir. Ayrıca günde en az 2,5-3 litre su tüketimi öneriyoruz."

Ek olarak, gebelik döneminde yanlış beslenme alışkanlıklarına dikkat çeken Dr. Can, "Gebelikte fazla yemek yeme gereksinimi toplumda yanlış anlaşılabiliyor. İlk 3 ayda ekstra kalorilere gerek yokken, son dönemlerde günlük 300-450 kalori kadar ek tüketim yeterlidir" diye belirtti.

VAJİNAL DOĞUM VE SEZARYEN

Doğum şekilleri hakkında da bilgi veren Dr. Dilara Can, vajinal doğumun fizyolojik olarak normal olduğunu, sezaryenin ise anne veya bebek açısından gerekli olduğunda tercih edilen bir ameliyat olduğunu söyledi. "Doğum şeklinin erken dönemde belirlenmesi zor. Ancak son aylarda yapılan değerlendirmelerle doğumun nasıl gerçekleşeceği netleşir. Sezaryen sadece anne ya da bebeğin sağlığını tehdit eden durumlarda yapılır. Normal doğum mümkünse her zaman tercih edilmelidir" diye ekledi.

HPV AŞISI VE SMEAR TESTİ

Kadın sağlığı konusunda da bilgilendirmelerde bulunan Dr. Can, HPV virüsünün kadınlarda en yaygın cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan biri olduğunu belirtti. "HPV virüsü rahim ağzı kanserine yol açabilir. Bu nedenle 9-12 yaşları arasında yapılacak olan HPV aşısı ile bu risk önemli ölçüde azalır. Ayrıca her kadının düzenli olarak smear testi yaptırması, kanser öncüsü lezyonların erken teşhis edilmesini sağlar" dedi. HPV aşısının ilerleyen yaşlarda da yapılabileceğini belirten Dr. Can, özellikle cinsel hayatı başlamadan önce aşının yapılmasının daha etkili olduğunu vurguladı.

MEME KANSERİ FARKINDALIK AYI

Ekim ayının meme kanseri farkındalık ayı olması nedeniyle konuya dikkat çeken Dr. Can, kadınların 20 yaşından sonra her ay kendi kendine meme muayenesi yapmalarını önerdi. "Meme kanseri, erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilirliği çok yüksek bir hastalıktır. 40 yaşından sonra düzenli mamografi çektirilmeli ve yıllık doktor kontrolleri ihmal edilmemelidir" dedi. Ayrıca, ailede meme kanseri öyküsü bulunan kişilerin taramalarını daha erken yaşta başlatmalarını önerdi.

ERKEN TANI HAYAT KURTARIR

Kadın sağlığıyla ilgili taramaların ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayan Dr. Can, “Erken tanı hayat kurtarır. Tüm kadınların yıllık jinekolojik muayenelerini aksatmadan yaptırmalarını öneriyoruz” dedi. Programın sonunda, kadın sağlığını korumak adına düzenli taramaların önemini bir kez daha vurguladı ve izleyicilere sağlıklı bir yaşam için önerilerde bulundu. (SELİME AYDEMİR) 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.