Takip Et
  • 30 Eylül 2024, Pazartesi 13:35

Bağcılar’da pekmez ocakları tütmeye başladı

Koçarlı Bağcılarda Pekmez Üretimi Başladı

Aydın’ın pekmez üretimiyle ünlü Koçarlı ilçesine bağlı Bağcılar Mahallesi’nde yeni sezon pekmez üretimi başladı. Beşparmak Dağı eteklerinde yer alan bu köyde üzümler toplandı, ocaklar ateşlendi ve iki gün sürecek pekmez üretim maratonu başladı.

Bağcılar, Ege Bölgesi'nin en önemli pekmez üretim merkezlerinden biri olarak biliniyor. Yıllardır süregelen geleneksel yöntemlerle yapılan pekmez üretimi bu yıl da devam ediyor. Ancak, küresel ısınmaya bağlı yaşanan kuraklık, üzüm üretimini olumsuz etkilediği için pekmez üretimi de zorlaşmış durumda.

Bağcılar’ın deneyimli pekmez üreticilerinden Adem Yağcıoğlu, "Dedelerimizden ve ninelerimizden miras kalan bu kültürü geleneksel yöntemlerle sürdürüyoruz. Tamamen organik olan pekmezlerimizin, bölgedeki en iyi aroma ve tada sahip olduğunu düşünüyoruz," dedi.

Artan maliyetler nedeniyle Bağcılar pekmezinin kilosu bu yıl 250-300 TL arasında alıcı buluyor. Ayrıca, sonbaharda başlayan bu üretim süreci, fotoğraf sanatçıları ve belgeselcilerin de yoğun ilgisini çekiyor. (NECATİ MALDAR)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.