Takip Et
  • 1 Ekim 2024, Salı 12:34

Güdüşlü'nün Çeşmesi ilgi bekliyor

Aydın’ın Koçarlı ilçesine bağlı Güdüşlü Mahallesi'nde, türkülere konu olan tarihi çeşme bakımsızlık ve çevre düzenlemesi eksikliği nedeniyle ilgisiz kalıyor. Yıllar önce köy düğünlerinin simgesi olan bu çeşme, bugün suyu aksada da köy sakinleri ve ziyaretçilerin beklentilerini karşılayamıyor.

Köy halkı, çeşmeyi güzelleştirmek amacıyla badana yaptı; ancak bu iyiniyetli girişim tarihi yazıların kaybolmasına neden oldu. Osmanlı döneminden kalma çeşmenin üzerinde bulunan yazılar, yapılan boya işlemiyle okunmaz hale geldi. Ayrıca, çevredeki hayıt bitkilerinin bir kısmı çeşmeyi örtmüş durumda. Bölge halkı, çeşmenin çevresinde acilen bir düzenleme yapılması gerektiğini dile getiriyor.

Güdüşlü Çeşmesi, bir zamanlar köydeki düğünlerin ve gençlerin buluşma noktasıydı. Özellikle köyün gençleri, evleneceği kızı burada beğenirdi. Zamanla eski canlılığını kaybeden çeşme, artık ne düğünlerde oynayan kadınları ağırlıyor ne de başına gelenlere hoş bir su içiriyor. Güdüşlü Çeşmesi, artık sadece anılarda ve türkülerin sözlerinde yaşıyor.

Türkülere konu olan Güdüşlü'nün Çeşmesi’nin sözleri ise bölge halkının dilinden düşmüyor:

Güdüşlü’nün çeşmesi,

Ne hoş olur içmesi,

Annem ne güzel oluyor,

O yarla dalga geçmesi.

Haydi yavrum yana doğru yana doğru,

O yar açmış kollarına bana doğru.

Köylüler, bu tarihi çeşmenin yeniden canlandırılması ve korunması için yetkililerden destek bekliyor. (NECATİ MALDAR)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.