Takip Et
  • 11 Şubat 2025, Salı 12:46

Yaş meyve sebze ve mamulleri ihracatında rekor: 6 milyar dolar aşıldı

Türkiye’nin yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri ihracatı, 2024 yılında yüzde 4 artarak 6 milyar 131 milyon dolara ulaştı. Bu rakamla birlikte sektör, tarihinde ilk kez 6 milyar dolar barajını aşmış oldu. Yaş meyve sebze sektörü 3 milyar 401 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, meyve sebze mamulleri sektörü 2 milyar 728 milyon dolarlık katkı sağladı.

Ege Bölgesi, 1 milyar 314 milyon dolarlık ihracatla Türkiye genelindeki payını yüzde 22’ye çıkardı. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, 2024 yılının zorluklarla dolu geçtiğini ancak tüm engellere rağmen başarılı bir ihracat performansı sergilendiğini belirtti. Ege’den en çok ihraç edilen ürünler arasında turşular, kuru domates, meyve suları, kiraz, domates ve üzüm öne çıktı.

Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında Almanya 239 milyon dolarla ilk sırada yer alırken, onu ABD, İngiltere, Rusya, Hollanda ve İtalya takip etti. Türkiye genelinde en çok ihraç edilen ürünler ise meyve suları, mandalina, turşular, domates, kurutulmuş domates ve limon oldu.

İHRACATTA PESTİSİT SORUNU GÜNDEMDE

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Cengiz Balık, pestisit kalıntısının ihracatta en büyük sorunlardan biri olduğunu vurguladı. Balık, Türkiye’de üretilen yaş meyve sebzenin yalnızca yüzde 10’unun ihraç edildiğini, geri kalanının iç piyasada tüketildiğini belirterek bu sorunun yalnızca ihracat açısından değil, üretim aşamasında çözülmesi gerektiğini ifade etti.

Geri dönen ürünlerin analiz edilmeden iç piyasaya sürüldüğü yönündeki iddiaları yalanlayan Balık, ihracat sürecinde katı denetimlerin uygulandığını ve uygunsuz bulunan ürünlerin imha edildiğini belirtti.

YENİ PROJELERLE GÜÇLÜ BÜYÜME HEDEFİ

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, tarım sektörüne gençleri kazandırmak amacıyla “Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Eğitim Projesi”nin üçüncü ayağını 2025 yılında hayata geçirecek. Ayrıca, 44 firmanın katılımıyla yeni bir URGE Projesi başlatılacak ve yeni pazarlara açılmak için ticaret heyeti düzenlenecek.

ABD pazarına yönelik “Turkish Tastes” projesi kapsamında yapılan tanıtım faaliyetleri de sonuç vermeye başladı. Başkan Uçak, Türk gıda firmalarının bu proje sayesinde yeni ihracat anlaşmaları imzaladığını belirtti.

2025 yılında İzmir’de düzenlenecek Interfresh Fuarı’na daha güçlü bir katılım sağlanarak Ege Bölgesi ve Türkiye’nin yaş meyve sebze sektörünün uluslararası alandaki tanıtımına katkı sunulacak. (ERDAL AYDIN)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.