Takip Et
  • 14 Şubat 2024, Çarşamba 14:00

Kayınpederinden gördü işin ustası oldu

Aydın’ın İncirliova ilçesi Erbeyli Mahallesi’nde yaklaşık 30 yıldır sepetçilik yapan Tevfik Doğan hem vakit geçiriyor hem de geçimini bu işten sağlıyor.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

İncirliova’nın Erbeyli Mahallesinde yaşayan 67 yaşındaki evli ve 3 çocuk babası Fikret Doğan, kayınpederinden gördüğü sepetçilik mesleğini yaklaşık 30 yıldır sürdürüyor.

30 yıl önce kayınpederinden gördüğü sepetçilik mesleğine merak salan 67 yaşındaki Tevfik Doğan o günden bu yana sepet örmeyi bırakmadı.

“BOYNUZ KULAĞI GEÇTİ”

Hobi amaçlı başladığı sepet örme işinde ustalaşan Tevfik Doğan mesleğe başlama hikayesini şu sözlerle anlattı:

“Eşimle yeni evlendiğimiz zamanlarda eşimin ailesini ziyarete gitmiştik. Kayınpederim sepet örüyordu. Ben de onun başına gidip izlemeye başladım. Kayınpederim döndü bana ‘yapabilir misin’ diye sordu. ‘Daha güzelini yaparım’ dedim. ‘Yap da görelim’ dedi. Kenarda duran malzemeleri aldım eve gittim. Önce sepetin tabanını hazırladım hayıttan. Kargıyla da kenarlarını ördüm. Bir tane ördüm beğenmedim. İkinciye başladım o biraz güzel oldu. Üçüncüyü de yaptım o çok güzel oldu. Aldım sepeti götürdüm kayınpederime gösterdim. Kendi sepetlerini getirdi. Karşılaştırma yaptı. Sepetini tuttu kenarından bastırdı onun sepeti yamuldu. Benim sepetimi de aynı şekilde kenardan bastırdı benim sepetim sağlam çıktı yamulmadı. ‘Boynuz kulağı geçmiş’ dedi. Sepetin kenarlarını kama dediğimiz malzemeyle sıkı sıkı örmüştüm sağlam olsun diye. Benim bir şeyi öğrenmek için bir kere izlemem yeterli, üretmeyi ve yapmak istediklerimi hayata geçirmeyi çok seviyorum. O gündür de bu işi bırakamadım” dedi.

“BU MALZEMELER KÖYÜMÜZÜN HER YERİNDE VAR”

Sepetin malzemelerinin köyün her yerinde bulabildiğini anlatan Doğan,” Sepet örmek için hayıt ve kargı malzemeleri yeterli oluyor. Köyün her yerinde bu malzemelerden bulabiliyoruz. Hepsi doğadan zaten. Bu malzemeleri topluyorum. 3-4 gün suda bekletiyorum. Suyunu çektikten sonra malzemeler yumuşuyor. Kırılma olmuyor istediğimiz gibi şekil verebiliyoruz. Boş zamanlarımda oturuyorum sepet örerek vakit geçiriyorum” ifadelerini kullandı.

“PAZAR SEPETİ, SOSYETE SEPETİ”

Sepetin çeşitlerinden bahseden Doğan, “Pazar sepetimiz var. Sosyete sepetimiz var. Almancılar çok seviyor sosyete sepetini. Çocuklar için küçük sepetler de örüyorum. Bazı sepetleri düz yapıyorum bazılarına boncuk takıyorum. Çocuklara dağıtıyorum. Çok mutlu oluyorlar. Sepetin tabanını 1 saatte örüyorum. Daha sonra kenarlarını hayıtlarla kenarlarını yapıyorum. Sonra da kenarlarını kargıyla kenarlarını örmeye başlıyorum. Günde iki tane sepet örüyorum bazen üçe de çıkabiliyor. Tabanlarını hazırladıktan sonra gerisi kolay oluyor. Sepetin bitiminde üst kısmını örebilmek çok önemli. Düzgün örülürse açılma ve bozulma yapmaz” dedi.

“BU SEPETLER İNCİR VE ZEYTİN İÇİN BİREBİR”

İncirciler ve zeytinciler için bu sepetler birebir. Toplanan incirler kovaya konulunca alt tarafları ezilir. Ama sepet delikli olduğu için hava alıyor ve incirlere zarar gelmiyor. Dışardan sepet almaya gelen çok oluyor” dedi. (SELİME AYDEMİR)

 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.