Takip Et

Panele, Keşkekçi Hülya'nın sözleri damga vurdu

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Aydın Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KADEM) iş birliği ile Aydın’da Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü Paneli düzenlendi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Düzenlenen panele, Aydın Valisi Yakup Canbolat ve eşi Ayşegül Canbolat, Aydın İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, Aydın Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdullah Kömürcüoğlu, Aydın İl Jandarma Komutanı Ali Naci Aldemir, Kamu Kurum ve kuruluşların temsilcileri ve STK temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Panele, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi İnsan Ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Psikoloji Bölümü, Klinik Psikoloji Anabilim Dalı Doç. Dr. Mehmet Şakiroğlu, Dr. Öğretim Üyesi, Hicabi Arslan, Öğretim Görevlisi Aslıhan Topal, Adnan Menderes Müzesi Uzmanı Sevilay Durmuş ve Kadın Girişimci Keşkekçi Hülya konuşmacı olarak yer alırken, Aydın Yüksel Yalova Güzel Sanatlar Lisesi Müzik öğretmeni Nilgün Tanrıverdi katılımcılara müzik ziyafeti yaşattı.

Aydın'da Keşkekçi Hülya olarak bilinen ve doğallığıyla Aydın halkının çok sevdiği Kadın girişimci Hülya Yardımcı'nın kadına yönelik şiddet ile ilgili konuşması panele damga vurdu.

"TERBİYE AİLEDE BAŞLAR"

"Terbiye, ailede başlar" diyen Yardımcı, "Bir çocuğumuzu dini ahlakıyla yetiştirmeliyiz. Bir anne ve baba oğluna komşunun kızının namus olduğunu öğretirse, oğluna annenin ve eşinin değerli olduğunu öğretirse, çocuğuna düzgün eğitim verirse, gelecekte güzel çocuklar olmaz mı? O telefonları elimize alıp kim nereye gitmiş diye bakacağımıza düzgün çocuklar yetiştirelim. Herkesten anne baba olmaz, çocuklar evleneceği zaman psikoloğa görünmeli. Biz şiddete karşı olmak için önce çocuklarımıza iyi bir eğitim vereceğiz” ifadelerini kullandı.

"AYDIN, KADINA YÖNELİK ŞİDDETTE SES VEREN GÜÇLÜ ŞEHİR"

KADEM Aydın İl Temsilcisi Dilek Akıcı Tayanç yaptığı konuşmada, “Aydın’da Kadına Yönelik Şiddete karşı, en güçlü sesleri veren şehirlerimizden biri olduğu için şehrimizin şiddete karşı ses olan her kurumu ve bireyi ile de ayrıca gurur duymalıyız. Kurumlar ve Sivil Toplum Kuruluşları arası işbirliğinin değerini bugün bizlere bir kez daha gösteren herkese teşekkürler” ifadelerini kullandı.

"KADINA YÖNELİK ŞİDDETTE KARARLILIKLA MÜCADELE EDİYORUZ"

Kadına yönelik şiddette kararlılıkla mücadele edildiğini söyleyen Aydın Valisi Yakup Canbolat da, ”Günümüzde insanlığın en önemli sorunlarından biri olan Kadına yönelik şiddet farklı görünümleriyle tüm dünyada maalesef varlığını devam ettirmektedir. Kadınların temel hak ve özgürlüklerini engelleyen toplumsal kaynaklardan yararlanmalarını sınırlandıran genel olarak toplumsal ve ekonomik gelişmelerine olumsuz etkiler yapan kadına yönelik şiddetle çağdaş dünyada olduğumuz gibi ülkemizde de etkin mücadele edilmektedir. Özellikle ülkemiz son yıllarda geçmişte hayal bile edilemeyen kalkınma hamlelerin imza atarken, ekonomik, sosyal, kültürel ve diğer alanlarda büyük ilerlemeler bir kaydederken, kadın hakları ve kadına yönelik isimleriyle mücadele konusunda da anayasa ve yasalarda köklü değişikliklere giderek kadın erkek eşitliği ilkesini daha da güçlendirmiştir. Medeni kanun iş kanunu ve Türk Ceza Kanunu gibi temel kanunlarımızda yapılan eşitlikçi reformlarla ülkemizde tüm mevzuatın kadın erkek eşitliği ilkesini gözeten ve kadına yönelik şiddete sıfır tölerans tanıyan bir yapıya kavuşturulmuştur. Kadına yönelik sizlerle mücadelede ileride sağlanabilmesinde yasal düzenlemeler ve kurumsal mekanizmaların yanı sıra konuya ilişkin bilinç ve uyarıldığın artırılması, toplumsal farkındalığının sağlanması da elbette çok önemlidir. Kolluk, adalet, sağlık, sosyal hizmet gibi birçok alanın kamu kurumları, sivil toplum, medya ve özel sektör gibi birçok tarafın üçüncü, yaklaşık içerisinde uzun soluklu ve kararlı mücadelesine ihtiyaç vardır” ifadelerini kullandı.

"AYDIN'DA DÖRT BİN 376 KADIN KONUKEVLERİNE YERLEŞTİRİLDİ"

Aydın Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdullah Kömürcüoğlu, yaptığı konuşmada “25 Kasım, tüm dünyada kadına yönelik şiddetin konuşulduğu şiddet, toplumsal hayatın farklı alanlarında kadınların yaşadığı ayrımcılığın ve şiddetle mücadelenin altının çizildiği önemli bir gün. Kadına yönelik en belirgin göstergelerinden birisidir. Kadına karşı şiddetin ortadan değişik yöntem ve boyutlarda sürdürülmektedir. Ülkemizde kadına yönelik şiddete sıfır tolerans ilkesi ile çalışmalar çok geniş bir yelpazede kamu, sivil ve tüm tarafların kapsamlı işbirliği ve ortak çabalarıyla yürütülmektedir. Şiddet gören ya da şiddete maruz kalma ihtimali olan kadınlar, cep telefonları üzerinden yapacakları ihbarlarda hızlı bir şekilde Kadın Acil Destek İhbar Sistemi'ne (KADES) ulaşabilmekte, 183 Sosyal Destek Hattı ile telefonları üzerinden de yapacakları ihbarlarda hızlı bir şekilde Kadın Acil Destek İhbar Sistemi'nden yardım alabilmektedirler. Şiddet mağduru veya şiddete uğrama riski bulunan kişilere 6284 sayılı kanun hükümlerine uygun olarak gerekli değerlendirme, bilgilendirme, yönlendirme, kadın konukevlerine yerleştirme, izleme ve koordinasyon çalışmaları İl Müdürlüğümüzce yürütülmektedir. Bu kapsamda 2023 yılı ilk 9 ayında ŞÖNİM'den 2761 kadın rehberlik hizmeti almıştır. 436 kadın ise kadın konukevlerine yerleştirilmiştir. 2023 yılı ilk 9 ayda alınan tedbir kararları toplamda 5404 olup; 4376 kişiye Önleyici tedbir kararı, 1028 Kişiye Koruyucu tedbir kararı verilmiştir. Aynı zamanda aile içi şiddet vakalarında şiddet mağdurlarının çoğunun kadın olması dolayısıyla kadınlara sunulan hizmetlerin sayısının ve niteliğinin arttırılmasının yanında şiddet uygulayan erkeklere yönelik de çeşitli hizmetlerin planlanması ve hayata geçirilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

"KADINA UYGULANAN ŞİDDETİN BİRÇOK ÇEŞİDİ VAR"

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi, Hicabi Arslan ”Günümüzde taramalar çerçevesinde yanılacak olursak, kadına uygulanan şiddetin birçok türü vardır. Cinsel şiddet, psikolojik şiddet, fiziksel şiddet, ekonomik şiddet ve çeşitli nedenlerle meslek icrasından bu bir adı verilen şiddet türleri, bunların en önemli öne çıkanlarıdır. Daha da özgür ifadeyle kadının erkek karşısındaki yüksüzlüğü şeklinde oluşan bir genel kadın kadının, cinsiyetin ya da cinselliği reddedilme, ekonomik nedenler, kültürel nedenler, yasal düzenlemeler de ki eksiklikler ve diğer kusuruna davranışlar olarak görülebilir. Bu anlamda medya, toplumsal yargının olumlu yönde değişmesi işlemlerinin sahip olabileceği gibi haberle yorumlar aracıyla mevcut toplumsal yargıları yeniden üretebilme özelliğine de sahiptir. Son yıllarda çeşitli toplumsal sorumluluk projelerini medya tarafından desteklendiği bilinmekle birlikte köklü değişim bir dönüşümlü gerçekleştiğini söylemek pek de mümkün değildir” dedi.

"1 LİRAYA KEŞKEK SATARDIK"

Panele konuk olarak davet edilen kadın girişimci Hülya Yardımcı da programda Keşkekçiliğe nasıl başladığını anlattı.

Üretime başladığı ilk zamanlarda 1 liraya pazarlarda satılan keşkekte artık bir başarıya ulaştığını söyleyen yardımcı, 50 kazan kapasiteye kadar çıktıklarını ve 25 kişilik bir ekibin olduğunu kaydetti. Yardımcı “Benim en büyük büyüme sebebim ikiz çocuklarımdır. Onlar bu işi istedi ve bu iş ile alakalı eğitim alıyorlar. Çocuklar da yanımda olunca artık iş büyüdü. Anlaştığımız oteller, düğün salonları var. Bu sayede de büyümemiz hızlandı. Güzel planlarımız var. Aydın’da ürettiğimiz keşkekleri dışarıya da satmayı planlıyoruz” dedi.

Panelin sonunda Aydın Valisi Yakup Canbolat katılımcılara hediye takdim etti. (SELİME AYDEMİR)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.