
Kalbe ve karaciğere faydasıyla bilinen enginarın hasat dönemi başladı. Türkiye'de en çok üretimin yapıldığı yer olan Aydın'da enginar üreticileri soğuk hava şartları nedeniyle hasadın geç başladığını, verimin düştüğünü, fiyatların ise tatmin etmediğini belirtti.
Uzmanların sağlık deposu olarak belirttiği enginarın hasadı Aydın'da başladı. Havaların soğuk gitmesi nedeniyle enginar hasadının geç başladığını ve geçtiğimiz senelere göre fiyatın da verimin de düştüğünü ifade eden üreticiler girdi maliyetlerinden şikayet etti. Enginar üreticisi Ümit Aşık, "Geçen sene daha önce hasada başlamıştık. Bu sene havalar soğuk gittiği için hasat geç kaldı. Fiyatlar da geçen seneye göre 70 kuruş düştü. Girdi maliyetleri yükseldiği için bu fiyatlar bizleri zorluyor" dedi.
"ENGİNAR ÜRETİMİ MEŞAKETLİ BİR İŞ"
Enginar üretiminin meşakatli bir iş olduğunu dile getiren Aşık, "Enginarın dikimi ve uyandırması Ağustos sonu gibi başlıyor. Aralık ayında da çapalama, ilaçlama ve gübreleme işlemleri yapılıyor. Mevsim ılıman gittiğinde Ocak sonunda ilk hasat başlıyor, Haziran'a kadar da devam ediyor. Enginar işçilik isteyen ve bakımı zor olan bir ürün. Enginar üretimi meşakatli bir iş" diye konuştu.
20 yıldır enginar üretimiyle birlikte satışını yapan Hasan Uçar, "Bu sene işçilik, gübre ve ilaç gibi girdi maliyetleri çok yükseldi. Daha sağlıklı ürün yetiştirebilmek için iyi tarım uygulaması yapıyoruz, bu da maliyetleri daha da arttırıyor. Enginarın yetiştirilip sofraya gelmesi 9 ay sürüyor. Dikiminden kesilmesine kadar çok büyük masraf yapıyoruz. Bu nedenle yetkililerden destek bekliyoruz" dedi.
TARLADA İKİ MARKETTE DÖRT LİRA
Fiyatların geçen seneye göre düştüğünü belirten uçar, "Enginar tarlaları eksi 7 dereceleri gördü. Bu nedenle ürünlerde yanma ve kararma oldu. Geçen sene adeti yaklaşık 3 liraya satılan enginar bu sene 2 lira 30 kuruş civarında satılıyor. Marketlerdeki enginar ise 4 lira. Arada çok fazla fiyat farkı var" diye konuştu.
GİRDİ MALİYETLERİNİ DÜŞÜRMEK İÇİN TEK BAŞINA ÇALIŞIYOR
Girdi maliyetlerinden şikayet eden enginar üreticisi Talat Şensoy, "Fiyatlar bizleri tatmin etmiyor. Girdi maliyetlerine bir de işçi maliyeti yüklenmesin diye 50 dönümlük arazimi tek başıma çapalayıp enginarı kendim kesiyorum" dedi.
AYDIN'DA YEDİ BİN DEKAR ALANDA ENGİNAR ÜRETİLİYOR
Enginar hasadıyla ilgili değerlendirmede bulunan AYENÜRSA Üretim Pazarlama Kooperatifi Başkanı Nuri Adalılar, "Aydın'da 7 bin dekarlık alanda enginar üretimi yapılıyor. Soğuk havalardan dolayı hasat geç geldi. Geçen seneye göre de fiyatlarda düşüş var. Yüzde yüz yükselen maliyetlerimiz olmasına rağmen fiyatların düşük olması üreticileri tatmin etmiyor" dedi.
Kooperatif olarak amaçlarının üreticinin elindeki ürünü en iyi ve doğru şekilde paraya çevirmek olduğunu ifade eden Adalılar, "Üreticiyle birlikte çalışıp kooperatif olarak onlara destek oluyoruz. Son kalan ürünlerinin işlemini yapıp yarı mamüllü ürün olarak Türkiye'deki konserve fabrikalarının yüzde 70'ine gönderiyoruz. Bunun dışında başka illerdeki hal ve pazarlara üreticinin ürünlerini ulaştırıyoruz" dedi.
"AYDIN'DA ENGİNAR FESTİVALİ YAPILMALI"
Türkiye'de enginar üretiminin de tüketiminin de düşük olduğunu belirten Adalılar, "Türkiye'de enginar üretiminin ve tüketiminin artmasını istiyoruz. Bu konuda yerel yönetimlerden beklentimiz enginarın tanıtılacağı festivallerin düzenlenip organizasyonların yapılması" diye konuştu. (DUYGU DİLEK)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.