Takip Et
  • 16 Ekim 2024, Çarşamba 14:50

"Adaletsizlik algısı da ortadan kaldırılmalı"

Adil Yaşam Derneği Başkanı Muhammed Haluk Çavuşoğlu, toplumdaki cezasızlık algısının giderilmesine yönelik yargıda yapılacak yeni düzenlemenin adaletsizlik algısını da ortadan kaldıracak şekilde yapılmasını istedi.

Başkan Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile AK Parti grubu tarafından hazırlıkları devam eden ve önümüzdeki günlerde TBMM'ye sunulması beklenen, yargı sisteminde yeni düzenlemeler içerecek yasa teklifinin, sadece cezasızlık algısını ortadan kaldırmasının yeterli olmayacağını ifade etti.

Yapılacak düzenlemenin Türk yargı sisteminde bir milat olmasını beklediklerini dile getiren Çavuşoğlu, bundan sonra işlenecek suçlarda cezasızlık algısının ortadan kaldırılmasının yanı sıra geçmişteki suçlar, iddialar ve hükümlerle ilgili adaletsizlik algısının da giderilmesi gerektiğini söyledi.

"TERÖRİSTLERİN VERDİĞİ HÜKÜMLER YOK SAYILMALI"

15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası çok sayıda emniyet mensubunun, hakim ve savcının meslekten atıldığını, bu teröristlerin haklarında işlem yaptıkları, hüküm verdikleri kişilerle aynı cezaevlerine atıldıklarını söyleyen Başkan Çavuşoğlu, FETÖ'cü polislerin düzenlediği tutanakların, FETÖ'cü savcıların yürüttüğü soruşturmaların, FETÖ'cü hakimlerin verdiği kararların yok hükmünde sayılması gerektiğini belirtti.

Adil Yaşam Derneği Başkanı Çavuşoğlu, FETÖ'cü hakim ve savcıların meslekten ihraç edilmesinden sonra göreve getirilen tecrübesiz hakim ve savcıların verdiği, adil olmayan kararların da toplumda adaletsizlik algısını artırdığını, yargıya olan güveni sarstığını ifade etti.

"TEMİZ BİR SAYFA AÇILMALI"

Yapılacak yeni düzenlemenin geçmişteki adaletsizlikleri ve mağduriyetleri giderecek hükümler içermesinin zaruri olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, temiz bir sayfa açmak için adli mahkumlara genel affın kaçınılmaz olduğunu ancak toplumda infial uyandıran bazı münferit suçlar nedeniyle siyasi iradenin bundan kaçındığını vurguladı.

"AİLELER DAĞILIYOR"

Suç varsa cezanın da olması gerektiğini, hiç bir suçun cezasız kalmamasını istediklerini ancak cezaların adil olmamasının adaletsizlik algısını güçlendirdiğini kaydeden Çavuşoğlu, "gözünün üstünde kaşın var" ya da "Diyarbakırlıysan yapmışsındır" gibi yaklaşımlarla kanaat cezaları verildiğini, cezaevlerinin ıslah edici olmaktan çıktığını, uyuşturucu baronları dışarıda gezerken, çok sayıda gencin içicilikten içeride olduğunu, küçük yaşta evlendikleri için kendi eşine tecavüzden ceza alanların olduğunu, ailelerin zarar gördüğünü, dağıldığını, cezaevindeki eşine veya yakınına para göndermek için dışarıdakilerin başka suçlara karışmak zorunda kaldığını, tüm bunların toplumu bir çıkmaza sürüklediğini dile getirdi.

"SİCİL AFFI DA GETİRİLMELİ"

Cezaevinden çıkan kişilerin hayata tutunabilmesi için sicil affının da kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, bu insanların işledikleri suçun cezasını zaten çektiklerini ancak sabıka kayıtları nedeniyle ömür boyu toplumda ve devlet kurumlarında suçlu muamelesi gördükleri, ötekileştirildiklerini söyledi.

"ADALET KOMİSYONU BİZİ DİNLESİN"

Çavuşoğlu, Adil Yaşam Derneği olarak söz konusu yasa teklifinin görüşmeleri sırasında TBMM Adalet Komisyonu'na bilgi ve belge sunabileceklerini belirtirken, hakim ve savcı adaylarının 10 günü kapalı cezaevinde, 20 günü açık cezaevinde olmak üzere en az bir ay tutuklu ve hükümlü gibi yaşamalarının, meslek hayatlarında verecekleri kararlarda daha adil olmalarını sağlayacağı önerisinde de bulundu. (MEHMET AYDIN)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.