Milli Mücadele döneminde sergiledikleri kahramanlıklarla milletin gönlünde derin izler bırakan şehit Milli Aydın Alayı askerleri, Aydın’ın Efeler İlçesi Umurlu Mahallesindeki Çayyüzü Şehitliği’nde düzenlenen törenle anıldı. Şehit edilmelerinin 105. yılı dolayısıyla Çayyüzü Şehitleri Gönülleri tarafından organize edilen 3. Çayyüzü Şehitlerini Anma ve Keşkek Hayrı programı geniş bir katılımla gerçekleşti.
Anma törenine, Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin, Araştırmacı ve Yazar Sabahattin Burhan, Efeler İlçe Milli Eğitim Müdürü Hakan Özcan ve çok sayıda vatandaş katıldı. Çayyüzü Şehitleri Gönülleri tarafından gerçekleştirilen anma töreninde, şehitler için saygı duruşunda bulunulduktan sonra İstiklal Marşı okundu.Kuran-ı Kerim okunarak dualar edildi, düşman kuvvetlerinin top atışıyla şehit olan 10 çocuk anısına konuşmalar gerçekleştirildi.
Çayyüzü Şehitleri Gönülleri adına Aysel Koç, anma töreninde şehitleri anmanın gururunu yaşadıklarını belirtti. Koç, "Şehitlerimizin gönülleri adına buradayız. Onlar, anıtlarını dikerek 'Vatan için ölenler burada yatıyor' demişler. Bu anıt, o dönemin acılarına bir nişane olarak burada duruyor. Sonraki çatışmalarda şehit olanların da anıtları dikilmiş. Bizim görevimiz, onları anmak ve bu anıyı Aydın’dan başlayarak tüm Türkiye’ye anlatmaktır. Bu amaçla 2 yıl önce 'Anma Günü' ve 'Keşk Kayr' etkinliklerini başlattık ve bu sene üçüncüsünü gerçekleştiriyoruz. Biz bu meşaleyi yaktık; bundan sonra da gençlerimize aktarmaya devam edeceğiz. Şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyoruz." dedi.
Yazar Sabahattin Burhan, Çayyüzü Şehitliği’nin tarihi hakkında şu ifadeleri kullandı: "Burası Çayyüzü Şehitliği, Kurtuluş Savaşı’nın ilk şehitlerini ve dikilen ilk anıtı barındıran çok önemli bir yer. Bu şehitler, Taşlı Gedik’te Yunan kuvvetlerine karşı büyük bir direniş gösterdiler. Başlarında Tramlı Arap Ali’nin olduğu 10 çocuk, Yunan hücumlarına karşı koydu. Ancak, Yunan komutanı geri çekilerek Umurlu toplarından ağır ateş açtırdı ve 7 çocuk şehit oldu; bedenleri parçalandı. Geriye kalanlar, arkadaşlarının parçalanmış bedenleriyle birlikte büyük bir üzüntü yaşadılar. Sonrasında düşman püskürtüldü ve şehitler, iki zeytin ağacının arasına defnedildi. Alayın komutanı, bu acıklı olayı unutulmaması için buraya bir anıt dikilmesine karar verdi. 1920’de yapılan bu anıt, Kurtuluş Savaşı’nda şehit düşen ilk askerlerimize ithaf edilmiştir."
Programda konuşma yapan Başkan Yetişkin de, "Özellikle burada bulunan gençlerimize teşekkür ediyorum; vatan bilincini hep birlikte yerleştirmek ve yüceltmek zorundayız. Biz, gencecik evlatlarını toprağa koyarken, o acıyı yüreğinde taşıyan ve ömür boyu taşıyacağı bu acıyı kendi içinde tutarak 'sağ olsun' diyen babaların evlatlarıyız. Bu bilinci daha da yerleştirmek, Çayyüzü Şehitleri nezdinde İstiklal Savaşı gazilerimizi ve şehitlerimizi anmak, onları tanımak ve bu vatanı nasıl vatan yaptığımızı gençlerimize öğretmek zorundayız. Asla unutmamamız gerektiğini ve bu gerçeği her yıl, hatta her gün yaşamamız gerektiğini düşünüyorum. Bu bilinçte olan gençler yetiştirmeliyiz." dedi.
Konuşmaların ardından, şehit olan 7 çocuk için temsili gösteri sergilendi. Anma törenine katılan vatandaşlara keşkek, turşu ve hekva ikram edildi. Vatandaşlar, milli mücadele döneminin kahramanlarından olan Çayyüzü Şehitleri için anma töreni düzenleyen Çayyüzü Şehitleri Gönülleri’ne teşekkür etti. (SELİME AYDEMİR)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.