Takip Et
  • 28 Ağustos 2024, Çarşamba 09:21

Aydın’da o bitki koruma altına alındı

Aydın İl Jandarma Komutanlığı Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Tim Komutanlığı tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, nadir bir bitki türü olan Agave bitkisi Didim'in Akbük Mahallesi tespit edilerek koruma altına alındı.

Agave bitkisi, Türkiye'de nadir bulunan ve Aydın ilinde sadece Söke ilçesi Doğanbey Eski Rum Köyü’nde rastlanan endemik bir tür olarak biliniyor. Jandarma ekipleri, Didim Akbük Fevzipaşa Mahallesi’nde gerçekleştirdikleri devriye sırasında bu nadir bitkiyi otel mevkiinde keşfetti. Durum, bitkinin korunması amacıyla Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’ne bildirildi.

60 İLA 100 YIL ARASINDA SADECE BİR KEZ ÇİÇEK AÇIYOR

2872 Sayılı Çevre Kanunu’nun 20. maddesi gereğince, Agave bitkisinin koparılması veya zarar verilmesi yasak olup, bu tür ihlallerde 387 bin 142 TL para cezası uygulanıyor. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Agave bitkisi, ortalama 60 ila 100 yıl arasında sadece bir kez çiçek açıyor ve biyolojik çeşitliliğin korunması açısından büyük önem taşıyor.

Jandarma ekipleri, bölgede yaşayan vatandaşlara çevre kanunları hakkında bilgilendirme yaparak, biyolojik zenginliğin gelecek nesillere aktarılmasının önemine dikkat çekti. (ERDAL AYDIN)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.