Uzman Psikolojik Danışman ve Aydın Nova Çocuk Kreş ve Gündüz Bakımevi Kurucu Müdürü Deniz Şenli, okulların açılmasıyla birlikte çocukların yaşadığı uyum süreci hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Şenli, okulun çocukların konfor alanlarından çıktığı bir dönem olduğunu ve bazı çocuklar için bu süreçte zorlanmalar yaşanabileceğini belirtti.
ÇOCUKLAR OKUL HAYATINA UYUM SAĞLAMADA ZORLANABİLİR
Deniz Şenli, okul hayatının başlamasıyla birlikte çocukların yeni bir sisteme dahil olduklarını ve bu süreçte aileden ayrılma, kurallara uyum sağlama ve yeni ortama adapte olma gibi zorluklarla karşılaşabileceklerini vurguladı. Çocukların bu süreçte farklı hızlarda adapte olabileceğini ve bu noktada aile ile okulun iş birliği içinde olmasının önemini dile getirdi.
AİLELER BU SÜREÇTE NE YAPMALI?
Şenli “Aileler çocuklarını okula bırakırken olumsuz duygular yaratmaktan kaçınmalı. "Seni okula bırakacağız" gibi ifadelerin çocuklarda terk edilme hissi uyandırabilir, bunun yerine olumlu bir yaklaşım sergileyerek, okulun bir oyun ve etkinlik yeri olduğunu vurgulamak gerek. Ailelerin doğru kelimeler seçerek çocuklarını motive etmesi, sürecin daha sağlıklı geçmesini sağlar” dedi.
ÇOCUĞUN OKULDA KALMA SÜRESİ NASIL PLANLANMALI?
Çocukların okulda kalma süresinin kişisel farklılıklara göre ayarlanması gerektiğini belirten Şenli, bazı çocukların okulda daha uzun, bazılarının ise daha kısa süre kalabileceğini ifade etti. İlk hafta oryantasyon dönemi olarak belirlenmeli ve ailelerin iş birliği ile çocukların okula alışması sağlanmalıdır.
ÖĞRETMENLERİN TUTUMU NASIL OLMALI?
Şenli, öğretmenlerin çocuklara ilgi ve sevgi dolu bir tutum sergilemelerinin önemli olduğunu vurguladı. Çocuğun öğretmeni ile güven ilişkisi kurması gerektiğini belirten Şenli, öğretmenlerin sevgi ve güven temelinde yaklaşarak süreci yönetmesi gerektiğini ifade etti. (SELİME AYDEMİR)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.