Takip Et
  • 20 Eylül 2024, Cuma 11:03

Aydınlı başkan açıkladı: Dolandırıcılara yer yok!

Aydın Emlakçılar ve İnşaatçılar Odası Başkanı Alaattin Durmaz, Ticaret Bakanlığı tarafından yürürlüğe giren Elektronik İlan Doğrulama Sistemi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Durmaz, bu sistem ile dolandırıcılığın önüne geçileceğini ve artık kimsenin mağdur olmayacağını ifade etti.

15 Eylül itibari ile yürürlüğe giren bu yeni sistem, sahte ilanlar ve dolandırıcılığın önlenmesi amacıyla geliştirildi ve taşınmaz ilan sitelerinin altyapısını değiştirdi.

Durmaz, "Elektronik İlan Doğrulama Sistemi" olarak adlandırılan bu sistemde, ilan sitelerinin taşınmazların ilana koyulmadan önce, taşınmazın ilan sahibine ya da birinci derece akrabasına ait olup olmadığını sorgulayacağını belirtti. Sistem, taşınmazın ilan sahibine ait olduğunu doğrulamazsa, ilan verilemiyor. Bu düzenleme özellikle "sahibinden satışlar" için getirildi” dedi.

BU SİSTEM İLE MAĞDURİYETİN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Eğer taşınmaz sahibi, taşınmazını satmak ya da kiraya vermek için bir emlakçıya başvurursa, bu durumda taşınmaz sahibi ile emlakçı arasında ıslak imzalı satış yetkilendirme sözleşmesi düzenlenmesi zorunlu. Ayrıca, taşınmaz sahibinin e-Devlet üzerinden yetkili emlakçıyı seçip yetkilendirmesi gerekiyor.

Durmaz, sistemin gayrimenkul sektörüne büyük fayda sağlayacağını ve sahte ilanların, kayıt dışı emlakçıların ve dolandırıcıların önüne geçileceğini vurguladı. Özellikle sosyal medyada bu tür dolandırıcılıkların yaygın olduğunu ve birçok kişinin mağdur edildiğini belirten Durmaz, sistemin bu sorunların önüne geçeceğini ifade etti.

SOSYAL MEDYA DA SİSTEME DAHİL OLACAK

Şu an için sosyal medya bu sistemin dışında tutulsa da, ilerleyen günlerde sosyal medyanın da bu sisteme dahil edilmesi için çalışmalar yapılıyor.

VATANDAŞLAR ENDİŞE ETMESİN

Durmaz, vatandaşların islak imzalı yetkilendirme sözleşmesi ve e-Devlet üzerinden yetkilendirme konusundaki çekincelerine de değindi. Vatandaşların bu işlemleri yapmaktan çekindiklerini, taşınmazlarının zarar görebileceği endişesi taşıdıklarını belirtti. Durmaz, “Bu yetkilendirme, yalnızca taşınmazın ilana konulması ve tanıtımı için kullanılıyor. Tapu dairesinde atılacak imza ya da noterde verilecek vekalet olmadan taşınmaz üzerinde herhangi bir işlem yapılması mümkün değil” ifadelerini kullandı.

DOLANDIRICILIĞIN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Durmaz ayrıca, Ticaret Bakanlığı tarafından çıkarılan bu yönetmeliğin yerel değil, tüm Türkiye’yi kapsayan bir düzenleme olduğunu ve vatandaşların bu konuda mağdur olmayacağını vurguladı. Kapora dolandırıcılığı ve aynı dairenin birden fazla kişiye kiraya verilmesi gibi olumsuzlukların bu sistemle ortadan kalkacağını belirtti. (ERDAL AYDIN)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.