Takip Et
  • 19 Eylül 2024, Perşembe 17:28

"Çocuklarınıza ölümü anlatın"

Psikolog- Aile Danışmanı İrem Aydın

Tüm Türkiye’yi sarsan 8 yaşındaki Narin Güran’ın amcası tarafından öldürülmesi birçok ebeveynde tedirginlik yarattı. Özellikle çocuklar bu durumdan etkilendi. Çocuklar, bu tür olayları duyduklarında nasıl bir yaklaşım sergilemeliyiz? Psikolog ve Aile Danışmanı İrem Aydın, bu konudaki önerilerini paylaştı.

"ÖLÜMÜ ANLATIN"

Aydın, "Öncelikle, çocuklarımıza ölüm kavramını açıklamamız gerekiyor. Onlara, birinin öldüğünde artık bizimle olmayacağını ama onu kalbimizde hissedebileceğimizi anlatmalıyız. 'Ölüm, gidecek ve gelmeyecek bir şey' demek, onlara daha iyi bir anlayış sunar" dedi.

"GÜVENLİ ORTAM YARATIN"

Ayrıca, çocuklara güvenli bir ortam sağlamanın büyük önem taşıdığını belirten Aydın, "Çocuk, kendini güvende hissettiği yerde duygularını, düşüncelerini rahatça paylaşabilir. Onlara sürekli olarak 'Bugün okulda neler yaşadın?' ya da 'Ne hissediyorsun?' gibi sorular sormak, duygusal paylaşımı artırır" şeklinde konuştu.

"GÜVEN, ÇEKİRDEK AİLEDE BAŞLAR"

Güvenli bir ortam oluşturmanın yolu, aile içindeki ilişkilerin güçlendirilmesinden geçtiğini ifade eden Aydın, "Ebeveynler olarak, uzmanlardan destek alabiliriz. Çocuklarımıza nasıl yaklaşmamız gerektiğini öğrenmek, sınırları korumak ve aşmak adına faydalı olabilir" dedi.

"SOSYAL ÇEVREDEN UZAK TUTMAYIN"

Çocukları kaygı ve tedirginlik ile sosyal alanlardan uzak tutmanın yanlış olduğunu vurgulayan Aydın, "Oyun grupları, kreşler ve okullar, çocukların sosyal becerilerini geliştirmeleri için önemlidir. Eğer çocuklarımızı evde bir fanus içinde büyütürsek, ileride sosyal anksiyete ve depresyon gibi sorunlarla karşılaşma ihtimalleri artar" dedi.

AİLELERE TAVSİYELER

Velilerin bu durumdan tedirgin olduğunu kabul eden Aydın, bazı ebeveynlerin çocuklarını dışarı çıkarmaktan ve okula göndermekten çekindiğini belirtti. Ancak, "Çocuklar büyüyecek ve hayatın zorluklarıyla yüzleşecekler. Kötü insanlarla da, iyi insanlarla da tanışacaklar" uyarısında bulundu.

"'BEN SENİN YANINDAYIM' MESAJI VERİN"

Son olarak, Aydın, çocukların sosyal çevrelere dahil edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Onları kalabalık ortamlara çıkararak, 'Ben senin yanındayım' mesajını vermek çok önemli. Destekleyici bir ebeveyn olarak, onların yanında olmak, bu süreçteki en büyük yardımımız olacaktır" dedi. (SELİME AYDEMİR)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.