Takip Et

Aydın’da bilgisayarla ilgili her sorun burada çözülüyor

Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu tvDEN’in sevilen programı Baş Başa’nın konuğu, Fİ Bilgisayar İşletme sahibi Fikret Şekeroğlu oldu. Bilgisayar ve bilgisayar teknolojileri üzerine konuşulan program, izleyenler tarafından da büyük bir ilgiyle takip edildi.

Bilgisayarların gelişim sürecini ve gelinen noktada hangi duruma evirildiğini anlatan Fikret Şekeroğlu, bilgisayarların çok alanlarının olduğunu ve bunların çok farklı işlerde kullanıldığını söyledi. Teknik donanımları gereği farklı işlerde kullanılan bilgisayarlardan da bahseden Şekeroğlu şunları kaydetti:

BİLGİSAYARLARDA YAŞANAN EVRİM

“Grafikte ya da sektörel yazılımlarda kullanılan bilgisayarlar var. Bir de yapılandırma olarak kullanılan işin mutfak tarafında ise sektörlerde de kullanabiliyoruz yani endüstriyel alanda endüstri makinalarını kullanabilme, bunları programlama. Bu ürünlerin arkalarında bulunan bir IT bölümü var. Bunlarda mikro bilgisayarlar işlem yapıyor, bunlar da çoğu kişinin bilmediği alanlar. Ama bunlar daha da gelişmekte, şu an görüyoruz beyaz eşya sektöründe de artık uzaktan bağlantı açıp kapama, derece ayarlama gibi şeyleri görüyoruz. Bir de toplama bilgisayarlar konusu merak ediliyor. Toplama devam ediyor. Toplama daha çok son kullanıcıda değil, endüstriyel dediğimiz sektöre yönelik makinelerde oluyor. İnşaat mühendisi ya da mimar geldiğinde ona özel bir makine istiyor. Bunun toplaması yapılıyor.”

SEKTÖRLER BİLGİSAYARA AYAK UYDURMAK ZORUNDA KALDI

“1995 yılından bu yana sektördeyim. İlk yıllarda, kullanıcılara teslim ettiğimiz ürünlerde teknoloji çok geride idi. Şimdi cebinizde 32 GB'lık 64 GB'lık flash bellekler var. İlk bilgisayarlar kurulduğunda 40 megabaytlık hard disk dediğimiz sabit diskler takılıyordu. 8 tane parçanın bir araya gelip 1 megabayt bile yapmadı ramler kullanılıyordu. 80-86 dediğimiz işlemciler vardı. Daha sonra 286, 486, diye gitti. Şu an çok da farklı bir noktadayız. Eskiden daha çok muhasebe programı vesaire ağırlıklı bilgisayarlar tercih ediliyordu. Yani son kullanıcı değil de sektörde kullanmak zorunda olduğu için kullanılıyordu. Ama daha sonra son kullanıcı ve yazılımların da gelişmesiyle sektörler de yazılım üzerinden hareket etmek zorunda kaldı.”

“YERELDEKİ YAZILIMCILAR, PROGRAMCILAR VE DONANIMCILARA DESTEK OLUYORUZ”

“Büyük firmalarla rekabet halindeyiz diyemeyiz. Çünkü onların platformu bizimkinden çok daha farklı. Yani örnek olarak bizim şirketimizde şuanda 500'e yakın cihaz varsa, onların herhangi bir şubesinde binlerce cihaz var. Bu anlamda rekabet demek çok yanlış olur. Onların durumu çok daha farklı. Biz sadece yerelde, bilgisayar satış ve servisi konusunda yapabileceğimiz en iyi noktaya gelmeye çalıştık. Yıllar içerisinde fabrikalar, gerek işletmeler, gerekse sektörel yazılımcılar, programcılar olsun, onlara destek verme, donanım desteği sağlama, yazılım desteği sağlama ve bunların teknik desteğini sağlama konusunda olabildiğimiz en iyi noktada olmaya çalışıyoruz.”

TEKNİK SERVİS KONUSUNDA DA ÇOK HASSAS HİZMET VERİLİYOR

Servis konusunda 30’a yakın personelle geniş bir kadromuz var. Bunlar gelen müşterinin şikayetini dinliyor. Cihazın garantisi var mı yok mu ona bakıyorlar. Eğer kullanıcı bilmiyorsa bizim arkadaşlarımız yardımcı oluyor. Garanti sorgulamalarını yapıyor, cihazın garantiye giren bir arızası varsa hiçbir şekilde müdahale edilmeden yönlendiriyoruz. Yani garanti dışı kalmaması için bu gerekli. Cihazınız açıldığı anda garanti dışı kalır. Mutlaka ‘yetkili servis ile görüşün’ diyoruz. Cihazın donanımsal bir arızası var ve değişime gitmesi gerekebilir diye mutlaka önceden bildiriyoruz. Garantisi yoksa ondan sonra teslim alıyoruz.

Daha sonra ürün teslim olunduktan sonra sistemimiz barkodlu bir şekilde ürünü teslim alıyor. Cihazın arızası kısa sürede tespit ediliyor, kullanıcıya detaylı olarak fotoğraflı videolu şekilde WhatsApp'ından detaylı bilgilendiriliyor. Cihazın içinin görüntüleri her şeyi, donanımı, sorunu bu. Yapılabilecekler bunlar, çıkan ücretler, bunlar deyip onay ya da ret bekliyoruz.”

LAPTOPLARDAKİ ISINMA SORUNU NE DURUMDA?

“2002-2003 ile 2008 2009 yılları arasında üretilen laptopların ısınma sorunları çoktur. Kullandıkları teknoloji, işlemci mimarisi gereği belli ısıların üzerine çıkıyordu. Isınmadan kapatmak gibi birçok sorunlarla geliyorlardı, fakat özellikle 2014-2015'ten sonraki daha çok 6 ve 7 nesil dediğimiz işlemciler ile birlikte bu sorunlar çözüme kavuştu. Isınma sorunu çok daha gerilerde kaldı. Firmalar bu ısınma sorunlarının önüne geçmeyi başardı. Teknoloji çok ilerledi. Mikro işlemcilerin hızını çekirdeklere düşürmeye başladılar.”

HARDDİSK YANSA BİLE VERİLER GERİ GETİRİLEBİLİYOR

“Kurtarma yazılımı dediğimiz yazılımlar gerçekten çok gelişti. Şimdi ortalama 1 iş günü ile 3 iş günü arasında tüm verileriniz geri gelebilir. Bunları kurtarma platformlarımız var. Biz bu hizmeti de aynı zamanda veriyoruz. Diskiniz yanmış olsa bile her şekilde verileriniz kurtarılıyor. Harddisk kullanılamaz hale gelse dahi diskin içerisindeki sisteme müdahale edip her türlü veriyi geri getirebiliyoruz.” (SELİME AYDEMİR)

 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.