Takip Et
  • 18 Ekim 2024, Cuma 16:10

Erkek işi denildi, o başardı

Aydın'ın ilk kadın pide ustası Şefika Yarımca Horoz, tvDEN ekranlarında Peri Yıldırım’ın sunduğu Kadınlar Konuşuyor programına konuk olarak hayat mücadelesini ve meslekteki başarılarını anlattı. Programda, karşılaştığı zorlukların üstesinden nasıl geldiğini ve erkek egemen bir sektörde nasıl var olduğunu paylaşan Horoz, izleyenlere ilham veren bir yaşam öyküsü sundu.

"14 YAŞINDA EVLENDİM, 4 ÇOCUK ANNESİYİM"

Horoz, programa hayat hikâyesini anlatarak başladı. Henüz 14 yaşında evlendiğini ve dört çocuğuyla hayata tutunmaya çalıştığını dile getiren Horoz, "6 yaşında annemi kaybettim. Babaannem büyüttü beni. 14 yıl süren evliliğimden sonra çocuklarımdan uzun bir süre ayrı kaldım. Bu süreçte her türlü işte çalıştım; temizlik yaptım, pastanede çalıştım, giyim firmasında görev aldım" dedi.

Çocuklarından 8-9 yıl uzak kaldığını söyleyen Horoz, yaşadığı bu zorlu süreci sabır ve inançla atlattığını belirterek, "Oğlum ortaokul birinci sınıfa giderken, en küçük çocuğum ise anaokulundaydı. Çocuklarımdan ayrı kalmak çok zordu ama hiçbir zaman babaları hakkında olumsuz konuşmadım. Şimdi hepsi yanımda ve onlarla gurur duyuyorum" ifadelerini kullandı.

"PİDE USTALIĞINA GİDEN YOL"

Şefika Horoz, pidecilik serüvenine nasıl başladığını şu sözlerle anlattı:

"Bu mesleğe yaklaşık 5 yıl önce başladım. Halamın oğlu bir pideci açtı ve bana ihtiyacı olduğunu söyledi. İlk başta bulaşık yıkayarak ve salata yaparak başladım ama kısa sürede tezgâha geçtim. El becerim güçlüydü, kadınların mutfakta hamur işlerinde yetenekli olduklarını herkes bilir."

Horoz, bu süreçte meslek eğitimindeki hocaların desteğiyle kalfalık ve ustalık belgelerini aldığını belirtti. "39 yaşında bu işe girerken tereddütlerim vardı ama desteklerle kendime inandım. Her şey yolunda gitti ve sonunda kendi mekânımı açtım" dedi.

"ABİME VERDİĞİM SÖZÜ TUTARAK DÜKKANIMI AÇTIM"

Horoz, hayatındaki en büyük desteğin rahmetli abisi olduğunu dile getirerek, abisiyle birlikte bir pideci açma hayalleri olduğunu söyledi. Ancak abisini kaybetmenin ardından ona verdiği sözü tutmak için tek başına dükkan açmaya karar verdiğini ifade etti.

"Abim benim için hem anne hem baba gibiydi. Onun kaybı, hayatımdaki en büyük kırılma noktası oldu. Ama söz verdim; onun anısını yaşatmak için bu işe başladım. Hedefim abimin adını da yaşatacak bir mekân açmak" dedi.

"KADINLAR ARTIK ERKEK İŞLERİNDE DE BAŞARILI"

Horoz, erkeklerin egemen olduğu bir sektörde çalışmanın zorluklarına değinerek, "Ocak başında olmak zor, akşam eve gidince kol ağrısıyla yataktan kalkamadığım günler oldu. Ama yaptığınız işi seviyorsanız her şeye katlanıyorsunuz" dedi. Pidecilik mesleğinin erkeklere has bir iş olmadığını belirten Horoz, "Kadınlar artık her sektörde var. Bu gidişle erkeklerin meslekleri bile kadınların eline geçecek" ifadelerini kullandı.

"PİDE USTASI KADIN OLUR MU?"

Horoz, tezgâhta pide açarken müşterilerden aldığı tepkilerden bahsetti. "Kadından pideci olur mu?" sorularına alıştığını, ancak müşterilerin memnuniyetinin kendisi için en büyük motivasyon kaynağı olduğunu dile getirdi.

"İlk başlarda şaşıranlar oldu ama herkes lezzeti beğendi. Bugün tüm Aydın benim yerimi biliyor ve memnuniyetle ziyaret ediyor. Cemiyetler ve toplu etkinliklere de sipariş alıyoruz. Kadınlar olarak birbirimize destek olmalıyız" dedi.

"BAŞARIMA VESİLE OLANLARA MİNNETTARIM"

Programda başarıya giden yolda kendisine destek olanlara teşekkür eden Horoz, "Halamın kızı Hafize ablam, bu yola çıkmamda en büyük vesile oldu. İlk dükkan açıldığında bana telefon açtı ve 'Sana ihtiyacımız var' dedi. O gün bugündür bu işin içindeyim" diyerek minnettarlığını dile getirdi. Ayrıca, kendisine her zaman destek olan yakınlarına teşekkürlerini sundu.

"SENARYO YENİ BAŞLIYOR"

Horoz, programda duygusal anlar yaşarken abisinin bir sözünü paylaşarak konuşmasını sonlandırdı: "Abim hep derdi, 'Senaryo yeni başlıyor.' İşte ben de şimdi senaryomu yazıyorum."

Son olarak, gelecekte kadınlara iş imkânı sağlamak ve abisinin anısını yaşatacak bir dükkan açmak istediğini belirten Horoz, "Mekânımı büyüterek daha fazla insana ulaşmayı hedefliyorum. Kadınlar olarak mücadeleden vazgeçmemeliyiz" dedi. (SELİME AYDEMİR)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.