Takip Et

“Aydın’da bir litre su, bir kilo pamuktan daha değerli"

İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, Aydın'daki pamuk üreticilerini ziyaret ederek, çiftçilerin karşılaştığı sorunları dinledi. Karakaş, “Aydın’da bir litre su, bir kilo pamuktan daha değerli" dedi.

İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş’ın ziyaret ettiği üreticiler, artan maliyetler, yetersiz desteklemeler ve su sıkıntısı nedeniyle pamuk üretiminin zorlaştığını dile getirdi. Tarlada su bulamamaktan ve üretim maliyetlerinin artmasından şikayetçi olan bir çiftçi, "Tarlamızı sulayacak su bulamıyoruz, kuraklık ve maliyetler yüzünden artık çiftçiliği bırakmayı düşünüyorum. Bir yıl daha dayanabilirim" ifadelerini kullandı.

"KURAKLIK VE ESKİ SULAMA SİSTEMİ ÇİFTÇİYİ MAHVEDİYOR"

Ziyaret sırasında açıklamalarda bulunan Ömer Karakaş, Aydın'da ciddi bir kuraklık sorunu olduğunu vurgulayarak, "Yetersiz yağışlar ve hâlâ 1990'lardan kalma sulama modelinin kullanılması çiftçiyi zor durumda bırakıyor. Pamuk üreticileri, rekolte kaybından ve düşük piyasa fiyatlarından şikayetçi. Üretim maliyeti 27-28 lira olan pamuk, serbest piyasada 19-20 lira seviyelerinde satılıyor" dedi.

Karakaş, pamuğun kilosu başına verilen prim desteğinin yaklaşık 1 liraya düşürülmesinin de üreticileri zorladığını hatırlatarak, tarıma daha fazla destek verilmesi gerektiğini belirtti.

"PAMUK FİYATLARI 35 TL OLMALI"

Pamuk alım fiyatlarına dikkat çeken Karakaş, "Üretim maliyetleri dikkate alındığında pamuk alım fiyatı 35 TL'nin üzerinde olmalı ki çiftçimiz kazansın. Ancak tüccar pamuğu 19-20 TL'den alıyor. Pamuk üreticilerinin desteğe ihtiyacı var. Biz tarım ülkesi olmamıza rağmen çiftçilerimizi zarara sokan bir duruma geldik. Yurt dışından 1 milyon ton pamuk ithal ederek yabancı çiftçilere 2 milyar dolar ödüyoruz. Kendi üreticimizi desteklesek ve pamuk ihracatımızı artırabilsek, bu daha iyi olmaz mıydı?" diye konuştu.

"İKTİDAR ÇİFTÇİYİ DESTEKLEMELİ"

Karakaş, Tarım Bakanlığı'nın yeni destekleme modeliyle prim ödemelerinin kaldırıldığını ve mazot ile gübre desteğinin neredeyse sıfırlandığını da eleştirerek, "Aydın'da zaten kuraklık ve sulama sorunu var. Çiftçiye yeterli mazot ve gübre desteği verilmelidir. İktidar artık çiftçinin cebinden elini çekmeli" dedi.

Son olarak Karakaş, tarım politikalarının plansız ve bilgisiz bir şekilde yürütüldüğünü savunarak, "Çiftçi topraktan uzaklaşıyor, iktidar büyük bir hata yapıyor" diyerek çiftçilerin sesine kulak verilmesi gerektiğini vurguladı. (ERDAL AYDIN)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.